00:00Di sebalik dinding pusat pemulihan penagihan narkotik pusmen papar, tersemat kisah perjuangan yang jarang dilihat.
00:07Bukan sekadar untuk bebas daripada ketagihan, tetapi untuk mendapatkan semula tempat dalam keluarga dan masyarakat.
00:15Bagi sebahagian penghuni, sokongan keluarga menjadi tiang utama untuk terus bertahan, meskipun terpaksa berdepan rasa bersalah dan penyesalan atas kesilapan
00:25lalu.
00:30Beri maka dan ayah saya sehari dan beri isteri dan anak saya sehari kerana saya sangat minta maaf dengan apa
00:39yang saya lakukan dan masa yang saya kehilangan dan kesempatan yang saya kehilangan untuk berada dengan mereka di sebelah mereka,
00:45untuk menjadi seorang bapa yang baik, seorang anak yang baik.
00:50Keinsafan yang lahir dalam diri turut mendorong mereka untuk kembali ke jalan yang benar.
00:55Dengan harapan, dapat membina semula kehidupan sebagai individu yang lebih bertanggungjawab dan produktif.
01:02Peluang ini saya terharulah.
01:05Tuhan macam jentik hati saya untuk kembali ke jalan yang benar.
01:12InsyaAllah selepas saya keluar daripada sini,
01:16saya berharap saya boleh kembali menjadi masyarakat yang bertanggungjawab, produktif.
01:21Janganlah buat perkara yang tidak berfaedah ini.
01:26Cegahlah daripada awal.
01:28Sebab dunia penagihan ini teramat teruklah bagi saya.
01:33Dalam masa sama, ada dalam kalangan penghuni muda yang melihat masa depan masih terbuka luas.
01:39Menjadikan pengalaman lalu sebagai titik perubahan untuk mengejar impian dan membina kehidupan yang lebih baik.
01:49Pemergian seorang sepunya rakan lah, sepunya rakan seperjuangan ini meninggal.
01:54Semasa kami mengambil SPM ini sama-sama lah, dia meninggal di sini.
02:02Jadi memang rasa berat lah kan ditinggalkan oleh sepunya rakan seperjuangan.
02:10Jadi dengan dia punya anub meninggal dia itu, jadi saya punya pembakar semangat saya lah untuk meneruskan dia punya perjuangan.
02:23Setelah keluar SPM ini nanti, saya mau sambung belajarlah, sambung kemahiran supaya dapat lagi membantu saya punya orang tua lah.
02:32Namun, usaha pemulihan tidak terhenti di dalam puspen sahaja.
02:37Cabaran sebenar bermula apabila mereka kembali ke dalam masyarakat yang menuntut penerimaan tanpa stigma serta sokongan berterusan daripada komuniti.
Comments