00:00Thank you very much.
00:30Thank you very much.
01:00Buna karşı verilen mücadele de yükseliyor.
01:03İsyamla bu hafta Merve Karabaş ve 7 yaşındaki oğlu Ata Alp'in davasını ele alacağız.
01:09Kadın cinayetlerinin birçoğunda olduğu gibi fail yine kadının en yakınlarından biri.
01:19Eskişehir'in Odunpazar ilçesinde yaşayan Merve Karabaş'la oğlu Ata Alp, 13 Haziran 2024'te sabah işe gitmek üzere evden çıktı.
01:29Merve aracına bindiği sırada sokakta bekleyen babası Osman Nuri Keskin yanına geldi.
01:35Keskin Merve'yi silahla vurarak öldürdü.
01:39Otomobildeki Alp ise araçtan çıkıp kaçtı.
01:42Keskin torununu da kaçarken vurdu.
01:45Cinayetleri görenler Keskin'e saldırdı.
01:48Olay yerine gelen polis katili gözaltına aldı.
01:52Merve ve oğlu Ata Alp Karabaş'ın cenazesi savcılık ve polis incelemesinin ardından Eskişehir Şehir Hastanesi'nin morguna kaldırıldı.
02:02Osmaniye'de oturan fail Keskin'e bir ay önce eşi Hatice Keskin tarafından boşanma davası açıldığı belirtildi.
02:09Hatice'nin boşanma davası açıp Eskişehir'deki kızının yanına geldiği tespit edildi.
02:14Hatice'nin fail Keskin hakkında uzaklaştırma ve tedbir kararı aldırdığı öğrenildi.
02:21Ayrıca ikametlerini öğrenmemeleri için de ev adreslerine gizlilik kararı aldırdığı belirlendi.
02:28Buna rağmen Keskin'in eşi ve kızının bulunduğu evi öğrendiği, gece yarısından sonra sokağa pusu kurup sabah evden çıkmalarını beklediği anlaşıldı.
02:37Sabah 07.30 sıralarında Hatice, Merve ve oğlu Atalp'in evden çıktığını gören Osman Nuri Keskin'in kapı önündeki otomobile ateşe açtığı belirtildi.
02:50Hatice'nin ise sokağın köşesine çöp atmaya gittiği ve bu sayede silahlı saldırıdan kurtulduğu tespit edildi.
02:57Fail Keskin, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
03:01Keskin'in çıkarıldığı mahkemece yakın akrabayı kastan öldürme suçundan tutuklandı.
03:08Keskin'in cinayetten bir gün önce sokağa gelip yakındaki bir cami bahçesinden evi gözlediği anların güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.
03:18Keskin'in ifadesinde,
03:19Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı Osman Nuri Keskin hakkında iddianamı hazırladı.
03:39Keskin hakkında, iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis sistemiyle 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.
03:47Davanın ilk duruşması, 16 Temmuz 2025'te Eskişehir 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
03:55Duruşmaya Fail Keskin, öldürdüğü kızı Merve Karabaş'ın eşi Ahmet Karabaş'la yakınları katıldı.
04:02Katlettiği kızı Merve ile 10 yıldır dargın olduklarını belirten Keskin, pişman olduğunu iddia etti.
04:09Eskişehir'e neden silahla geldiğini hatırlamadığını iddia eden Keskin, katlettiği torununu da görmediğini ileri sürdü.
04:17Mahkeme heyeti, Sanık Keskin'in tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
04:23Davanın duruşması, 22 Ekim'de devam etti.
04:27Duruşmada mahkeme heyeti, Sanık'a öldürdüğü kızı Merve Karabaş'ın adresini nereden öğrendiğini sordu.
04:34Ancak Sanık ısrarla bu soruya gerçek yanıtı vermeyerek, adresi internette araştırarak bulduğunu iddia etti.
04:42Hatice Keskin ise duruşmaya Segbis'le katıldı.
04:46Hatice, Adana'da, Fail Keskin tarafından uzun süredir şiddete maruz bırakıldığını söyledi.
04:52Bu nedenle kaçarak Eskişehir'deki kızın evine geldiğini belirterek yaşadıklarını anlattı.
04:57''Eşim olan Sanık'ın eziyetine dayanamadım. 13 senedir kızımla görüşemedim. 14 yaşındaki oğlum evden ayrıldı. Sanık çocuklarımla beni görüştürmedi. 3 ay yatak odamdan çıkarmadı.
05:10Bu sebeple Adana'da yaşayan kız kardeşimin yanına gittim. Buraya kızım ve oğlum geldi. Beni yanlarına almak istediklerini söylediler.
05:20Kızım Merve, eşinin kendisiyle boşanacağını söyledi. Anne benimle gel, bana yoldaş olursun, hem de çocuğuma bakarsın.'' dedi.
05:28Merve ile Eskişehir'e geldim.
05:30Hatice, cinayetten bir gün önce Eskişehir Adliyesi'ne gidip eşi Osman Nuri Keskin hakkında uzaklaştırma kararı için başvuruda bulunduğunu söyledi.
05:40Cinayet günü yaşananları ise şöyle anlattı.
05:43''Adresi nasıl buldu bilmiyorum. Olay günü ben çöp atmaya çıktım. Çöp attığım sırada silah sesi duydum. Geri döndüğümde torunum yerde yatıyordu.
05:53200 metre ileride ise kızımı araç içerisinde buldum. Sanık yanıma geldi. Elimdeki telefonu aldı.
05:59''Ben polisi arayacaktım. Aramama izin vermedi. Sanığı evin etrafında görmedim. Gizlenmişti. Daha sonra olayı gören vatandaşlar geldi. Kaçmaya çalıştığı esnada yakaladılar. Polise teslim ettiler.''
06:13Mahkeme heyeti, savunma ve tanık ifadelerinin ardından sanık Osman Nuri Keskin'in tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı erteledi.
06:21Duruşmanın ardından Merve ve Atahalp'in avukatlığını üstlenen Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatı Hediye Gökçe Baykal, katılımcı diğer avukatlarla birlikte açıklama yaptı.
06:33Gökçe Baykal, fail hakkında alınan uzaklaştırma ve gizlilik kararları gerçekten uygulanmış olsaydı, Merve bugün oğluyla birlikte aramızda olacaktı dedi.
06:43Bugün aslında sanıktan daha çok katılanın beyanları bizim için önem katıyordu. Çünkü biz soruşturma aşamasından beri sanığın tek başına hak etmediğini, adresi tek başına bulamayacağını iddia ettik.
06:55Kaldı ki kendi beyanları da adresi bulma yönünde çok tutarlı değil, internetten bulduğunu söylüyor. Yalnız ona yazılmış ve verilmiş bir adresten bahsediyorum.
07:05Müvekkünün de söylediği kadarıyla kesinlikle adresi bilmiyordu, bulabilmesi de mümkün değildi. Birisinin ona yardım ettiğini düşünüyoruz.
07:13Bu anlamda da tabii ki şüphelerimiz annede bunun araştırılması için de HTS kayıtlarının getirilmesini talep ettik.
07:21HTS kayıtları getirilecek, görüşüp görüşmediklerine ilişkin bir de zaten katılan annenin beyanları da birbirine tutarsız.
07:29Çok yakında olmasına rağmen görmedim diyor, silah sesini duymadım diyor. Yani silah sesini kuvvetli bir ses bilinmaması mümkün değil.
07:36O anlamda bir şeyleri gizlediğinden açıkçası şüpheleniyoruz. Zaten sanığın ikrarı var konuya ilişkin.
07:42Her ne kadar suzunu görmedim dediyse de yine katılan annenin beyanları da suzunun arkasından ateş ettiğini görüyoruz.
07:51Korkutma amaçlı değil, örgün makasını hareket ettiğini açıkça gördük. Bu ifadelerden de anlamış istiyoruz durumdayız.
07:58Avukat Gökçe Baykal, failin en ağır cezayı alması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
08:05Davayı takip eden Eskişehir Kadın Dayanışma Komiteleri de açıklama yaptı.
08:10Cinayetlerin göz göre göre işlendiğine dikkat çekti.
08:13Aile yılı diye tuttukları bu yılda öldürülen kadın sayısı her geçen gün artıyor.
08:18Bu ülkede yüzlerce kadın devletten koruma talep ediyor, tatilinden korumak için uzaklaştırma kararı istiyor.
08:24Ama kadınlar hala öldürüyor.
08:26Her gün ateşli silahlarla kendi evlerinde sokak ortasında yaşayanlarından topar görüyorlar.
08:31Buradan soruyoruz. Bu ülkede silahlar martılıkta mı satılıyor?
08:35Sadece katilleri suçluyarak bu sorusunu taksiye bulamaz.
08:40Bu ülkede kadınları her gün ölürken, bizi korumayan yasaları uygulamayan, uzaklaştırma kararlarına ve elektronik direkçelere rağmen önlem almayan herkes katiller kadar suçludur.
08:50Yani Aile Bakanı da, Adalet Bakanı da, İçişleri Bakanı da hepimiz suçludur.
08:55Sorumlulardan, katillerden hesap sormaktan vazgeçmeyeceğiz.
08:59Karanlık günleri bize reva görenlerden hesap soracağız.
09:02Kadın dayanışma komiteleri olarak iki elimiz katilleri ve onlara cesaret verenlerin yakasından.
09:08Siz hesap verene deyip de ellerimiz yakamizde olacaktır.
09:12Davanın karar duruşması 17 Aralık'ta Eskişehir 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
09:18Duruşmaya fail Osman Nuri Keskin, Merve Karabaş'ın eşi Ahmet Karabaş'la yakınları katıldı.
09:25Keskin, cinayetleri tasarlayarak ve planlı bir şekilde işlemediğini öne sürdü.
09:30Mahkeme heyeti, savunmaların ardından kararını açıkladı.
09:34Mahkeme, fail Keskin'i iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.
09:41Heyet ayrıca Keskin'e ruhsatsız silah taşıma ve bulundurma suçundan indirimsiz iki buçuk yıl hapis cezası verdi.
09:48Duruşma sonrası Merve ve Atayfin avukatlarıyla yakınları açıklama yaptı.
09:55Merve Karabaş'ın kayınpederi Rafet Karabaş, bir daha böyle bir cinayetin işlenmemesini diledi.
10:01Bu süreçte çok üzüldük. Bir daha böyle bir cinayet işlerinin hiçbir kız evladımıza, erkek evladımıza, torunlarımıza yaşanmamasını dileğiyle bu acıların son bulmasını istiyoruz.
10:14Beklediğimiz en az cezayı aldığını düşünüyorum.
10:17Diğer avukat hanımlara da, diğer avukat kardeşlerime de teşekkür eder.
10:22Hepimizin başı sağ olsun.
10:23Kayın Validesi Gülhan Karabaş ise, sanığın indirimsiz ve hak ettiği cezayı aldığını belirtti.
10:31Giden gelmiyor ama bu da bir nezir.
10:35Keselli oldu diyelim.
10:38Avukat Hediye Gökçe Baykal da cezada hiçbir indirim uygulanmadığını belirtti.
10:43Karışık duygular içerisindeyiz açıkçası.
10:46Sanık Osman Nuri Keskin iki kez ağırlaştırmış müebbet cezası aldı.
10:49Ve mahkeme hiçbir indirim sebebi uygulamadı bu cezada.
10:54İki kayıp giden can var.
10:56Biri kadın, biri çocuk.
10:58O yüzden sevinçliyiz diyemiyoruz maalesef.
11:01Ama bir teselli bulduk diyelim en azından.
11:05Vicdanımız biraz daha rahatladı.
11:08Ağırlaştırmış müebbet cezası almasını zaten istiyorduk ama indirim sebepleri uygulanması konusunda da,
11:14mahkemede uygulanmamız konusunda daha doğrusu biz de beyanlarda bulunduk.
11:20Çünkü birisi öz kızı, birisi öz torunu.
11:25Bu sebeple ve daha önce de tasarlayarak geldiğine ilişkin çok delil var.
11:30Bir gün öncesinden gelip orada keşif yaptığına ilişkin, iş yerine gittiğine ilişkin.
11:34Ki kaldı ki bugün dinlenen tanık beyanda gideceğim, öldüreceğim şeklindeydi.
11:38Bu anlamda Merve açısından tasarlayarak öldürme verdi.
11:43Atalip açısından sadece çocuğa karşı öldürme verdi.
11:47Ama alabileceği en ağır cezayı aldı.
11:50Bu anlamda içimiz biraz daha rahat diyebilirim.
11:56Bundan sonra tabii istinaf süreci var.
11:58Ama orada da kararın bu şekilde çıkacağını düşünüyoruz.
12:02Bizim mücadelemiz devam edecek.
12:03Duruşma esnasında da söyledik.
12:04Bu yapılan indirimler daha sonraki failleri cesaretlendirici.
12:08O yüzden burada alınan kararın çok önemli olduğunu düşünüyorum.
12:11Çok önemsiyorum.
12:12Hiçbir indirim yapılmamasını, bundan sonraki failleri de engelleyeceğini en azından düşünüyoruz.
12:19Tekrar başsağlığı diliyorum aileye.
12:21Bundan sonraki süreci de takip edeceğiz.
12:23İzlediğiniz için teşekkür ederim.
12:53İzlediğiniz için teşekkür ederim.
Comments