Skip to playerSkip to main content
  • 2 days ago
Perancis bertemu Senegal pada perlawanan pembukaan kedua-dua pasukan yang mengimbau kembali memori pada kejohanan Piala Dunia edisi 2002 di Korea Jepun yang menyaksikan Les Blues tumbang.
Transcript
00:02Seperti mengimbau kembali tahun 2002, selepas 24 tahun Perancis sekali lagi bahkan membuka kempen Perla Dunia dengan menentang Senegal.
00:11Di barisi pemain-pemain berkelas dunia, kedua-dua pasukan sudah tentu mahu bermula langkah kanan, terutamanya Perancis yang pastinya tidak
00:19sabar-sabar membalas kekalahan dialami pada edisi 2002 di Korea, Jepun.
00:27Bukan sesuatu yang pelik apabila Perancis hadir ke kejuanan kali ini sebagai salah satu pasukan pilihan berdasarkan senarai pemain dimiliki.
00:36Kilian Mbappe, Osmada Dembele, Michael Olisse, Ryan Cherky, Jules Kondé, William Saliba, Dayoy Upamecano, Mike Manian antara nama yang menjadi
00:46tunjang skuad Le Bleu pada edisi kali ini.
00:49Sudah tentu Deschamps mempunyai ramuan terbaik untuk memastikan Perancis kembali bergelar juara.
00:54Bagaimanapun, Senegal juga bukan pasukan calang-calang.
00:59The Lions of Terangga turut dibarisi pemain berkelas dunia yang bukan calang-calang di posisi penjaga gol.
01:05Mereka mempunyai Edouard Mendy yang terbukti cekap mempertahankan gawang.
01:10Di pertahanan, mereka membariskan Kaludu Kuali Bali, Mamadu Sar dan Musa Niakate yang cukup ampuh.
01:17Di posisi midfield pula, Senegal meletakkan kepercayaan kepada Idrasa Gui, Fatih Matar Sar dan Habib Diara.
01:26Dan di bahagian serangan, mereka meletakkan harapan kepada Sadio Mane, Nicholas Jackson serta Ismaila Sar.
01:33Pada edisi 2002, di Korea, Jeput, Senegal menumbangkan Perancis yang ketika itu merupakan penyandang juara Piala Dunia dan Eropah 1
01:43-0.
01:43Adakah sejarah bakal berulang atau perlawanan awal pagi esok bakal menjadi medan balas dendam Perancis?
01:50Sama-sama kita nantikan.
Comments

Recommended