00:00Amerika Syarikat dilaporkan masih enggan menerima beberapa klausar dalam cadangan memorandum persefahaman MOU damai dengan Iran.
00:08Agensi Berita Separa Rasmi Iran Tasnim melaporkan walaupun beberapa rundingan diadakan pada Ahad, Washington masih menghalang beberapa klausar dalam cadangan
00:19MOU berkenaan.
00:22Perkembangan itu menimbulkan kemungkinan rundingan damai antara kedua-dua negara gagal mencapai kesepakatan.
00:28Antara isu yang masih menjadi petikaian ialah pembebasan aset Iran yang dibekukan.
00:33Laporan itu turut menyatakan terdapat kemungkinan memorandum persefahaman tersebut dibatalkan jika tiada persetujuan dicapai.
00:40Iran pada masa yang sama menegaskan mereka tidak akan berundur dari garis merah yang melibatkan hak dan kepentingan rakyatnya.
00:46Iran, Amerika Syarikat dan Israel sebelum ini mencapai perjanjian gencatan senjata pada 8 April selepas 40 hari konflik yang bermula
00:54dengan serangan oleh Amerika dan Israel ke atas Iran pada 28 Februari lepas.
00:59Susulan gencatan tersebut, delegasi Iran dan Amerika mengadakan rundingan damai di Islamabad, Pakistan pada 11 dan 12 April namun gagal
01:07mencapai sebarang persetujuan.
01:08Terima kasih.
01:10Terima kasih.
Comments