Yusuf Suresi, 54-59 Ayetlerinin Tefsiri

  • 11 yıl önce
ADNAN OKTAR: Yusuf Suresi’ni açayım onu okuyayım dedim, açar açmaz Yusuf Suresi çıktı, maşaAllah. Yusuf Suresi’nden biraz aydınlatayım. Şeytandan Allah’a sığınıyorum.

Yusuf Suresi 50- “Hükümdar dedi ki: ‘Onu bana getirin, onu kendime bağlı kılayım." Onunla konuştuğunda da (şöyle) dedi: Sen bugün bizim yanımızda (artık) önemli bir yer sahibisin, güvenilir (bir danışman-yönetici)sin.’” (Yusuf Suresi / 54) Akıllı bir insanın özelliği ne? Güvenilir olması. İlk başta ne söylüyor güvenilir insan. İnsanların hayatta en ihtiyaç duyduğu şey güvenilir olmaktır. Ve yönetici seçiliyor. Yönetici olunca güvenilir olması lazım. “Yanımızda” demek ki Müslümanlar, akılcı faaliyetler yaparlarsa, devlet yönetiminde de çok güzel idari anlamda çok güzel hizmetleri olur. Kuran ona işaret ediyor.

“(Yusuf) Dedi ki: "Beni (bu) yerin (ülkenin) hazineleri üzerinde (bir yönetici) kıl.” Sermayeye hakim olan devlete hakim olur. Dünyanın her yerinde böyledir. Sermayeye hakim olmak, arkasından devlete hakim olmayı getirir. Bütün dünyadaki sistem bu, şu an. “Çünkü ben, (bunları iyi) bir koruyucuyum,” Müslüman’ın bir vasfı daha; güvenilir olması, bir de ne vasfı? Koruyucu vasfı. Neyi koruyor? Herkesi her şeyi. Canlıları, bitkileri, insanları her şeyi. Malı-mülkü koruyucuyum, “(yönetim işlerini de) bilenim." (Yusuf Suresi / 55) Müslüman demek ki bilgili kültürlü, ve alim oluyor. Bak “bilenim” bilen. Bir bilene sorun derler değil mi? Bilen oluyor.

“İşte böylece biz yeryüzünde Yusuf'a güç ve imkan (iktidar) verdik.” 1956 yılına işaret ediyor aynı zamanda. Orada artık son noktayı koyuyor Cenab-ı Allah. “İşte böylece biz yeryüzünde (dünyada) Yusuf'a güç ve imkan (iktidar) verdik.” Ebcedi kaç? 2017 tarihi. Yediler var ya Yusuf Suresi’nde. Yediler, Yusuf Suresi’nde hakimdir. “İşte böylece biz yeryüzünde (dünyada) Yusuf'a güç ve imkan (iktidar) verdik.” Yusuf oğlu Mesih diye geçer Hz. Mehdi (a.s) Tevrat’ta. Bakın bu da, ayrı bir detaydır; Yusuf oğlu Mesih diye geçmesi Hz. Mehdi (a.s)’ın. “Öyle ki, orada (Mısır'da) dilediği yerde konaklardı.” O kadar ki, gidiyor bir yerde duruyor, başka yerde duruyor, bir çok yerde gidiyor konaklıyor. Bu bir güzelliktir. İnsanın bir çok mekana gitmesi, bir çok yere misafir olması bir güzelliktir. Bugün orada, ertesi gün orada, ertesi gün orada, güzel bir hayattır bu. “Biz kime dilersek rahmetimizi nasib ederiz.” Allah, Hz. Mehdi (a.s)’a diliyor, ona veriyor. Hz. Yusuf (a.s)’a diliyor, ona veriyor. Peygamberimiz (s.a.v)’e diliyor, rahmetini ona veriyor, “ve iyilik yapanların ecrini (asla) kayba uğratmayız. (Yusuf Suresi / 56) 1998 tarihini veriyor ebcedi, “ve iyilik yapanların ecrini (asla) kayba uğratmayız” diyor Cenab-ı Allah, asla. İyilik yapıyorsa, güzel ahlaklıysa mutlaka ona bir güzellik yaparım diyor Cenab-ı Allah. Ebcedi de; 1998.

Sonra diyor ki Allah: “Ahiretin karşılığı ise, iman edenler ve takvada bulunanlar için daha hayırlıdır.” (Yusuf Suresi / 57) Çünkü dünya gelip geçici, Takva sahipleri içindir ahiret diyor Allah.

“(Kuraklık başlayınca) Yusuf'un kardeşleri gelip yanına girdiler, onu tanımadıkları halde..” Hz. Mehdi (a.s)’ı tanıyacaklar mı tanıyamayacaklar. “Yusuf’u tanıyamadılar” diyor. Hz. Mehdi (a.s)? Hz. Mehdi (a.s)’ da tanıyamadılar, “kendisi onları hemen tanıdı.” (Yusuf Suresi / 58) Onların kişiliğinin ne olduğunu biliyor.

“Onların erzak yüklerini hazırlayınca dedi ki: ‘Bana babanızdan olan kardeşinizi getirin.’” Bunun bir hikmeti var, onu da sonra konuşuruz. “Görmüyor musunuz, ben ölçüyü tam tutarım.” Müslüman’ın tavrı nedir? Dürüst olması, her şeyde ölçüyü tam tutmak. Konuşmada, üslupta, vaktini ayırmada, ticarette her şeyde ölçüyü tam tutmak, “ve ben konukseverlerin en hayırlısıyım.’” (Yusuf Suresi / 59) Hz. İbrahim (a.s)’ın özelliği ne? Konuksever. Güzel ağırlıyor. İnsan sevgisi var. Misafir geliyor cömert, yediriyor, içiriyor, gezdiriyor, hediye veriyor, gönüllerini alıyor, hizmet ediyor. Hz. İbrahim (a.s) meşrepli görüyor musunuz Hz. Yusuf (a.s) da. Aynısı. “Ben konukseverlerin en hayırlısıyım.” O devirde en güzel konuksever. Biri geliyor yediriyor, içiriyor, takdimde bulunuyor, cömert davranıyor, sevecen davranıyor.