Ο αγώνας για να εξαφανίσεις τα ίχνη σου από το διαδίκτυο

  • 7 years ago
Δεν θέλετε η προσωπική σας ζωή να εκτίθεται στο διαδίκτυο;
Θεωρείτε ότι τα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» βλάπτουν την φήμη σας και την υπόληψη σας;

Μην ανησυχείτε: Πλέον μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο των προσωπικών σας δεδομένων.

Οι Ευρωπαίοι αποκτούν ένα καινούριο δικαίωμα, αφού θα μπορούν να σβήσουν τα ηλεκτρονικά τους ίχνη.

Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό; Ο Μάριο ζει στην ισπανική παραθαλάσσια πόλη Λα Κορούνια και αγωνίστηκε για να κερδίσει το δικαίωμα αυτό.

«Έχουμε ραντεβού με τον Μάριο, τον άνθρωπο που γονάτισε την Google. Είμαι πραγματικά περίεργος να μάθω την ιστορία του...» μεταδίδει ο απεσταλμένος μας στην Ισπανία, Χανς Βαν ντε Μπρέλι.

Κάθε φορά που πληκτρολογούσε το όνομα του στο google, εμφανιζόταν μια ιστορία από τη δεκαετία του ’90 που αφορούσε την αναγκαστική πώληση της περιουσίας του.

Ο Μάριο ζήτησε από την Google να διαγράψει αυτά τα αρχεία.

Η μάχη με την εταιρεία κράτησε 6 χρόνια. Το 2014 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε μια απόφαση-ορόσημο: Ο Μάριο έχει το δικαίωμα να εξαφανιστεί από το internet.

«Η Google απλά με αγνοούσε. Ως Ευρωπαίοι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα γι ‘αυτό. Όμως ήταν αναγκαίο να πάρουμε μια πρωτοβουλία: Όταν κάποιος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με μια μηχανή αναζήτησης, πρέπει να διαμαρτυρηθεί ή να απευθύνει το το αίτημά του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπίσεις έναν γίγαντα όπως η Google. Πίσω τους βρίσκεται ένα πολύ ισχυρό λόμπι. Η κατάσταση που αντιμετωπίζαμε δεν ήταν φυσιολογική: Οι μεγάλες εταιρείες συμπεριφερόντουσαν σαν να ζούμε στην Άγρια Δύση. Πραγματικά έκαναν ότι ήθελαν. Νομίζω πως υπήρχε πραγματική ανάγκη για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο» υποστηρίζει μιλώντας στο euronews, ο blogger και ακτιβιστής Μάριο Κοστέγια Γκονθάλεζ.

“Αυτό είναι το website του Μάριο Κοστέγια Γκονθάλεζ”(Ισπανικά):http://reputaciondigital.online/

Η εμμονή του σύγχρονου ανθρώπου με τα κινητά τηλέφωνα καθώς και η επέλαση των κοινωνικών δικτύων έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που μοιραζόμαστε πληροφορίες. Πλέον όλα είναι ανεβασμένα στο διαδίκτυο.

Αποστολή της υπηρεσίας προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, ανεξάρτητα από το που έχουν σταλεί ή αποθηκευτεί.

Όποιος ευρωπαίος το επιθυμεί, θα μπορεί να διαγράφει τα προσωπικά του δεδομένα από το διαδίκτυο.

Στη Μαδρίτη συναντήσαμε τον δικηγόρο του Μάριο. Υποστηρίζει πως υπάρχουν ορισμένα προβλήματα: Το δικαίωμα στην «ηλεκτρονική εξαφάνιση» ισχύει για τους απλούς Ευρωπαίους, όπως ο Μάριο, όμως δεν ισχύει για τα δημόσια πρόσωπα.

Αλλά τι ακριβώς σημαίνει «δημόσιο πρόσωπο»;
Δεύτερο πρόβλημα: πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν, ώστε μια πληροφορία να θεωρηθεί «άνευ αντικειμένου»;

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο Υπουργών ενέκριναν τον νόμο κι έτσι θα τεθεί σε ισχύ το 2018.

«Πώς ακριβώς θα ενισχυθεί η προστασία κάθε Ευρωπαίου πολίτη μετά τον Μάιο του 2018;» ρωτά ο απεσταλμένος του euronews στην Ισπανία, Χανς Βαν ντε Μπρέλι.

«Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμ

Recommended