Reparam ca sa stricam. Facem retele de canalizare - stricam drumuri, facem drumuri - stricam masini

  • 9 лет назад
Iar acolo unde se construiesc case - pietonilor le sunt furate trotuarele sau sunt transformate in moloz. Si tot asa. Lantul e lung, iar explicatiile celor care se fac responsabili de astfel de dezordini - multe.

Aceste gropi de pe strada Puskin au fost recent... rezolvate. Munctorii le-au frezat, au turnat niste pietre si-au plecat. In urma lor azi aceasta masina a ramas fara bara de protectie din spate.


Oricum strada care are cele mai multe sanse sa intre in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai des sapata si rassapata e Vasile Alecsandri.


Asta se intampla cu exact un an in urma. Era a treia oara cand muncitorii gaureau acelasi loc – mai intai cei de la Termocom, apoi cei de la Apa Canal. Acum a venit randul celor de la compania care reabiliteaza strada.


In urma lor, stau saptamani intregi santuri in care soferii isi lasa furia, ba chiar si... rotile.

“Nu e normal asa.”
“Am cheltuit o multime de bani pe roti.”

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV “Aceste santuri stau incremenite aici de mai bine de o luna si nimeni nu-si bate capul sa gaseasca o solutie provizorie pentru ele de parca asa ar fi normal, iar gropile ar face parte din peisaj.”

Asa ca vulcanizarea de pe Alecsandri e printre cele mai vizitate din oras. Marea grija a acestui om e alta - acest pilon urias care si-a cam pierdut verticalitatea dupa ce-au trecut pe-aici muncitorii.

Radu CAZACIOC, PROPRIETAR VULCANZARE “Poate sa se prabuseasca, peste case, peste masini. Noi le-am spus, iar ei au pus aceste trei betisoare ca siguranta.”

Nici pietonii n-o duc mai bine.

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV “La aceasta trecere de pietoni, muncitorii au terminat demult ce-aveau de facut si au plecat, iar in urma lor a ramas pietris aruncat la nimereala si o groapa prin care ca sa treci ai nevoie de indemanare.”

Igor GAMREȚCHI, ŞEF DIRECȚIA TRANSPORT CHIŞINĂU „Solutiile provizorii sunt prea costisitoare. Nu are sens daca in doua trei luni va fi gata toata strada.”

Alecsandri a intrat in cura de reabilitare prin care va trece tot centrul capitalei, ne explica autoritatile. Dar aceeasi situatie e si pe aceasta strada care uneste Chisinaul de Durlesti.


Cateva prapastii, ca altfel n-ai cum sa le spui, stau de vreo doua luni, de cand cateva case au fost conecatate la reteaua de canalizare. Rezultatul: canalizare este, drum – nu.

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV “Aceste santuri sunt periculoase din cauza ca au marginile foarte ascutite, iar daca pe-aici circula un sofer cu viteza obisnuita, nestiind de existenta lor, pus si simplu isi taie rotile masinilor.”

Tot din seria “construim ca sa stricam” sunt o multime de santiere private care fura trotuarele publice.

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV “Nu demult aici era un trotuar normal pana cand peste el a fost trantit gardul acestui santier. In spatele lui se construieste un bloc imens cu apartamente pentru magistrati.”

Asa ca acces catre blocurile din zona au numai cei trasi prin inel.

Pe strada Paris – alt moldovenism.

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV “Aceasta trecere de pietoni pare absolut normala pana cand... se termina intr-o groapa cu pietris. Locatarii spun ca inca acum trei luni niste muncitori au aruncat pietrele aici si de atunci asa si stau.”


In majoritatea statelor europene, muncitorii de la firmele de utilitati lucreaza in echipa cu cei de la drumuri. Iar cand primii strica - ceilalti repara IMEDIAT. Oficial, si la noi e asa. Dar...

Igor GAMREȚCHI, ŞEF DIRECȚIA TRANSPORT CHIŞINĂU „Cei care nu fac asa, ii dam in judecata.”

Daca cineva a fost vreodata pedepsit, seful Directiei nu ne-a putut spune. Autoritatile anunta totodata ca vor face o lista neagra a companiilor care nu repara astfaltul dupa ce-l strica si ca acestea nu vor mai primi autorizatie pentru lucrari.

Рекомендуем