Οι αλλαγές που φέρνει το cloud σε υπολογιστές και ταμπλέτες

  • 9 years ago
Αν νομίζετε ότι το σύννεφο φέρνει μόνο βροχή γελιέστε.

Ουσιαστικά το σύννεφο, ή αλλιώς cloud στην γλώσσα των υπολογιστών είναι μια δομή, με την οποία μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση και να χρησιμοποιούμε web εφαρμογές χωρίς να τις διαθέτουμε στον υπολογιστή μας ή σε κάποια άλλη συσκευή που είναι διασυνδεδεμένη με το ίντερνετ. Σε αυτή τη δομή η εφαρμογή βρίσκεται σε διάφορους server και εμείς τη χρησιμοποιούμε χωρίς να την έχουμε στον υπολογιστή μας.

Με αυτό τον τρόπο τα σημερινά λειτουργικά συστήματα αντικαθίστανται σταδιακά ειδικά σε ταμπλέτες και λάπτοπ από ένα λειτουργικό σύστημα που βρίσκεται στο cloud. Ο Τζιανφράνκο Τζαρντίνα, ειδικός αναλυτής σε θέματα υψηλής τεχνολογίας μας εξηγεί τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας:

«Αυτό είναι το επονομαζόμενο Chromebook. Πρόκειται στην ουσία για κανονικό φορητό υπολογιστή, όπου θα περιμέναμε να βρούμε λειτουργικό Windows. Υπάρχει όμως ένα λειτουργικό σύστημα, που δεν έχει καμιά σχέση με τα Windows, παρόλο που πρόκειται για κάτι που δουλεύει με παρόμοιο τρόπο.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι βασίζεται εξολοκλήρου στη σχέση του με το cloud, μέσω του ίντερνετ. Έχει μικρή εσωτερική δυνατότητα αποθήκευσης, ώστε να αποθηκεύει τα αρχεία προσωρινά, όσο δεν είμαστε συνδεδεμένοι. Αλλά όλα είναι στον browser, όταν συνδεόμαστε με το διαδίκτυο.

Αυτού του είδους οι συσκευές ακολουθούν την αλλαγή που παρατηρείται στις τάσεις, τα τελευταία χρόνια, κάτι που όλοι έχουμε δοκιμάσει. Μέχρι πριν λίγα χρόνια στους υπολογιστές μας, είχαμε τόσο πολλά προγράμματα, κάθε ένα για διαφορετική χρήση: για συγγραφή κειμένων, για φωτογραφίες κλπ.

Τώρα ολοένα και περισσότερο, έχουμε μόνο το λειτουργικό σύστημα και το ίντερνετ με ένα browser για το διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία περιεχομένων και υπηρεσιών, τα οποία τα κατεβάζουμε σε πραγματικό χρόνο, εκείνη τη στιγμή που θέλουμε από το διαδίκτυο».

Ερώτηση του απεσταλμένου του Euronews, Κλαούντιο Ρόκο:

«Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας»;

«Ας ξεκινήσουμε με τα μειονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε. Δεν μπορούμε να φορτώνουμε τα παλιά προγράμματα, αυτά για παράδειγμα που ήταν συμβατά με τα Windows ή τα Mac OS.

Ο λόγος είναι ότι το λειτουργικό σύστημα είναι διαφορετικό. Το πλεονέκτημα είναι ότι έχουμε ένα μηχάνημα που είναι πολύ φτηνό, πολύ απλό και δεν χρειάζεται να διαθέτει μεγάλη χωρητικότητα. Σου επιτρέπει να κάνει τις περισσότερες εργασίες, αν όχι όλες, αυτές που κάνει ένας μέσος χρήστης.

Στο μέλλον θα έχουμε μόνιμα μια σύνδεση ενεργή, εκεί που βρισκόμαστε. Η ευρυζωνικότητα έχει εξαπλωθεί πλέον παντού, μολονότι είναι λίγο ανομοιόμορφη στην Ευρώπη. Επιπλέον τα δωρεάν και τα δημόσια σημεία ασύρματης σύνδεσης αυξάνονται και πρέπει να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να επιτρέπουν καλύτερη σύνδεση με το διαδίκτυο. Άρα, σήμερα, με τις υπηρεσίες να αυξάνονται στο cloud, ο υπολογιστής σας, θα χρησιμοποιείται μόνο ως ένα σημείο σύνδεσης» επισημαίνει ο Τζιανφράνκο Τζαρντίνα.

Σύμφωνα με τον Τζαρντίνα, το πλέον σημαντικό θέμα είναι η ασφάλεια. Είναι πολύ εύκολο ακόμη κάποιος να υποκλέψει τους κωδικούς σας με τους οποίους συνδέεστε στο Cloud. Από την άλλη πλευρά, τα δεδομένα σας δεν είναι πλέον στον υπολογιστή σας και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα. Γιατί αν χάσατε την ταμπλέτα σας, σας κλέψουν το λάπτοπ σας, ή καταστραφεί ο σκληρός σας δίσκος, μπορείτε να δουλέψετε από έναν άλλο υπολογιστή.

Και από τα σύννεφα στον ήλιο. Ένα δημόσιος ποδηλατόδρομος σε προάστιο του Άμστερνταμ εφοδιάστηκε με ηλιακά πάνελ, έτσι ώστε να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια. Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να παράγουν τόση ενέργεια, ώστε να λειτουργούν όχι μόνο τα φώτα κυκλοφορίας, αλλά να επαναφορτίζονται και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αυτός ο ποδηλατόδρομος κατασκευάζεται από ένα είδος μονάδων που είναι σαν Lego και είναι τοποθετημένες κάτω από το τσιμέντο. Οι μονάδες αυτές είναι καλυμμένες με ένα στρώμα γυαλιού που φέρει πάνω του σκληρό πλαστικό, έτσι ώστε να μην γλιστράνε τα ποδήλατα. Μετατρέπεται δηλαδή όλος ο ποδηλατόδρομος σε ένα μεγάλο ηλιακό πάνελ.

«Πρόκειται για έναν χώρο, που ούτως ή άλλως χρησιμοποιούμε. Δεν χρειαζόμαστε δηλαδή επιπλέον χώρο. Δεν παρενοχλούμε το περιβάλλον. Τοποθετούμε την εγκατάσταση στον δρόμο, που υπάρχει εκεί, ούτως ή άλλως» τονίζει ο Στεν Ντε Βιτ, εφευρέτης και υπεύθυνος ανάπτυξης αυτής της κατασκευής που ονομάζεται Solaroad.

Οι εφευρέτες της ιδέας πιστεύουν ότι σύντομα μπορούν να την κάνουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμη, έτσι ώστε να την τοποθετήσουν σε διάφορους ποδηλατόδρομους.

Recommended