Huseyin Hilmi Isik ( Rahmetullahialeyh ) Cenazesi

  • 10 years ago
Büyük İslâm âlimi Hüseyin Hilmi Işık Efendi, 8 Mart 1911’de (Hicrî 1329) İstanbul Eyüp Sultan’da doğup, 26.10.2001 (Hicrî 9 Şaban 1422) tarihinde ahirete irtihâl etti.

Eyüp Sultan Reşadiye Nümûne Mektebini ve 1929’da askerî liseyi birincilikle bitirdi. Eczacılık Fakültesine girerek askerî eczacı oldu. Gülhane Hastanesi’nde bir senelik stajını birincilikle bitirip, üsteğmen olarak Askerî Tıbbiye Okuluna müzakereci tayin edildi. Bu arada Kimya Fakültesine kaydolarak, yüksek matema-tikçi Von Mises’ten, mekanik profesörü Prager’den, fizikçi Dember’den, teknik kimyacı Goss’dan ders aldı. Kimya profesörü Fritz Arndt’ın yanında çalıştı, takdirlerini kazandı.

1936 senesinde Türkiye’nin ilk kimya yüksek mühendisi diplomasını aldı. Ankara Mamak’ta zehirli gazlar kimyageri yapıldı. Burada 11 sene kaldı. Orada Almanca da öğrendi. Harp gazları mütehassısı oldu. 1947’de Bursa Askerî Lisesinde kimya öğretmeni, sonra öğretim müdürü oldu. Burada, sonra Kuleli ve Erzincan Askerî Liselerinde uzun seneler kimya öğretmenliği yaparak yüzlerce subay yetiştirdi. Kıdemli albay iken, 1960 yılında emekli oldu.

Emekli olduktan sonra, İstanbul’da Vefa Lisesi, Cağaloğlu ve Bakırköy Sanat Enstitüleri gibi çeşitli okullarda matematik ve kimya öğretmenlikleri yapıp, çok sayıda îmanlı genç yetiştirdi.

Hayatı boyunca; insanlarla iyi geçinmeyi, güzel ahlâk sahibi olmayı, fitnelere karışmamayı tavsiye etmiştir.

Hüseyin Hilmi Işık Efendi, büyük İslâm âlimi Seyyid Abdülhakîm Arvasî “rahmetullahi teâlâ aleyh” hazretlerini, 1929 yılında tanımakla ve ona hizmet etmekle şereflendi. Bu zat sohbet ve derslerinde sarf, nahv, mantık, fıkıh, öğretti. Çok kitap okuttu. Feyz ve ihsanlarına nâil oldu.

Seyyid Abdülhakîm Arvasî hazretlerinin vefâtından sonra, oğlu Ahmed Mekki efendiden; fıkıh, hadis, tefsir, mâkul ve menkûl, usûl ve fürû ilimlerini tâlim etti. 1953 yılında İcâzet-i mutlaka almakla şereflendi. Arapça ve Farsça tercümeler yaparak gençliğe hizmet etti. Başta; Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye olmak üzere, 14 Türkçe kitap ve bunlar-dan tercüme edilen muhtelif dillerdeki kitapların miktarı 100’den fazladır.

26.10.2001 Cuma gecesi vefât etti ve Eyüp Sultan Kabristanı’ndaki aile mezarlığına defnedildi.