Stress test: η επόμενη ημέρα για Ελλάδα και Ευρωζώνη

  • 10 years ago
Αισιοδοξία στην Ευρωζώνη γέννησαν τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, που καλούνται να βρουν οι 13 τράπεζες που παρουσιάζουν «κεφαλαιακό έλλειμμα», θεωρούνται απόλυτα διαχειρίσιμο ποσό.
Οι τράπεζες στις οποίες διαπιστώθηκε υστέρηση κεφαλαίων πρέπει να προετοιμάσουν σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών εντός δύο εβδομάδων.
Οι επικρίσεις για το αν τα τεστ ήταν αρκετά αυστηρά ήταν περιορισμένες.
Στην Ιταλία, μετά το πρώτο σοκ, των 9 τραπεζών που «κόπηκαν» στα stress test, οι αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν τους επενδυτές.
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ιταλικών Τραπεζών, Τζιοβάνι Σαμπατίνι, δήλωσε:
«Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα της Συνολικής Αξιολόγησης επιβεβαίωσε τη σθεναρότητα και την υγεία του ιταλικού τραπεζικού κλάδου. Αν προσθέσουμε στο σενάριο των stress test όσα συνέβησαν ήδη στην ιταλική οικονομία, έχουμε ήδη πέντε συνεχή χρόνια υφέσεων. Σε αυτό το ακραίο σενάριο, μόνο δύο τράπεζες απέτυχαν στα τεστ.»

Στην Αθήνα, το στοίχημα κερδήθηκε όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να λάβει υπόψη τα σχέδια αναδιάρθρωσης του 2014.
Έτσι, τα 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μένουν ανέγγιχτα.

Στην Ελλάδα, τόσο οι ίδιες οι τράπεζες, αλλά και η κυβέρνηση υποδέχτηκαν με ικανοποίηση τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης. Τα επιπλέον κεφάλαια που θα χρειαστούν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ελάχιστα. Αφού οι τράπεζες θεωρούνται επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, τώρα, το ζητούμενο είναι να αρχίσουν να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία, καθώς η χώρα παλεύει ακόμα να αφήσει πίσω της την εξαετή ύφεση.

Εκφράζοντας αυτή την αισιοδοξία, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, δήλωσε στο euronews:

«Θεωρούμε ότι είναι μία πολύ θετική εξέλιξη, η οποία θα δώσει την άνεση στις τράπεζες να χαμηλώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και το 5%, 6%, 7%, 8%, που είναι η συνήθης πρακτική, να φτάσει στο 2%- 3%, ώστε το κόστος του επιτοκίου να είναι αντίστοιχο με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως επίσης να μπορέσουν να διαχειριστούν και τα “κόκκινα” δάνεια, τα NPLs, με τρόπο ώστε να φύγει η ελληνική οικονομία από αυτό το τέλμα που διακατέχει την χρηματοδότηση και να μπορέσει να χαράξει μία καινούρια αναπτυξιακή πορεία.»

Σε μία εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει, και επίσημα, τα καθήκοντά της στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.
Για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, αυτό σημαίνει αλλαγή σελίδας, καθώς το «μάτι» που θα τις παρακολουθεί, θα βρίσκεται πλέον στη Φρανκφούρτη.

Η συγκεντρωτική έκθεση με τα πλήρη αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης για όλες τις τράπεζες είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: http://www.ecb.europa.eu/ssm/assessment/html/index.en.html.