Brexit ile Cebelitarık sorunu yeniden alevlendi

  • 7 yıl önce
Brexit müzakereleri İngiltere ve İspanya arasında 300 yıldan bu yana devam Cebelitarık sorununu yeniden alevlendirdi.

AB yetkilileri Brexit müzakereleri kapsamında “AB ile İngiltere arasında imzalanacak anlaşmalar, Cebelitarık söz konusu olduğunda Madrid’in onayı olmadan imzalanamaz” şartını koşuyor.



Yani Cebelitarık‘ı ilgilendiren tüm anlaşmalarda, Londra ve Madrid’in uzlaşması gerekecek.

Fakat Cebelitarık 1973’te Utrecht Antlaşması‘nın imzalanması sonucu resmi olarak İngiltere’nin oldu.

33 bin nüfuslu 6,8 km2 kadar küçük bir yüzölçümüne sahip Cebelitarık yarımadası halkının yüzde 96’sı 23 Haziran 2016 referandumunda Avrupa Birliği’nde kalmaktan yana oy kullandı.

İngiltere’nin Birlik’ten ayrılması onlar için büyük bir sorun, zira 2002 yapılan bir referandumda Cebelitarık halkı İngiltere topraklarında kalma yönünde oy kullanmıştı.

İspanya hükümeti 2002’de bu toprakların iki ülke egemenliği altında yönetilmesi teklifinde bulunmuş, ancak Cebelitarıklılar İngiliz kalma yönünde ısrarcı davranmıştı.

İngiltere'nin %96 AB'de kalalım diyen
deniz aşırı toprağı Cebelitarık
#AB & #İngiltere arasında paylaşılamıyorhttps://t.co/MjV8hBV5U7— EHA_GÜNDEM (@eha_medya) 2 avril 2017


Hem İngiliz, hem de AB vatandaşı kalmak isteyen Cebelitarıklılar diğer yandan da izole edilmekten korkuyor.
İspanya sınır kontrollerini arttırarak Cebelitarık üzerinde baskı kurmaya çalışsa da bu yaptırımlar yarımadada çalışan 10 bin İspanyol vatandaşını da etkiliyor.

Küçük bir vergi ve ekonomi cenneti olarak bilinen Cebelitarık’ta tam istihdam mevcut. Yarımadada bulunan 18 bin şirket yüzde 10’un altında vergi veriyor. (İspanya yüzde 30, İngiltere yüzde 25)

Durum böyle olunca ekonomik krizin olduğu diğer ülkeler yarımadaya gıptayla bakıyor. İspanya içinse Brexit AB’den isteklerine karşılık bulabilmek için büyük bir fırsat.

No war but Gibraltar threatens to rock Brexit talks denisstaunton Hedgecoe & PatLeahyIT discuss w/ PatrickSmyth1 https://t.co/zTHrF7jOlL pic.twitter.com/ACbnAQ5dqM— Irish Times World (@IrishTimesWorld) April 4, 2017


İngiliz Muhafazakar Parti eski liderlerinden Lord Michael Howard, Margaret Thatcher’a atıfta bulunarak,

“ Otuz beş yıl önce tam bu hafta başka bir kadın Başbakan dünyanın her yerine bir çalışma ekibi göndererek bir grup İngilizin haklarını bir başka İspanyolca konuşan ülkeye karşı korumak için çabaladı. Eminim ki şu an ki Başbakanımız Cebelitarık halkı için aynı kararlılığı gösterecektir.” dedi.

Theresa May‘ın Margaret Thatcher’in izinden gitmesi ihtimali oldukça düşük. Şu an ki İspanya ise o dönem diktatör bir rejimle yönetilen Arjantin’den çok daha farklı.

İki ülkenin Cebelitarık sorunu önümüzdeki aylarda yeni gelişmelerle sonuçlanabilir.

Category

🗞
News

Önerilen