Ιράκ: Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

  • 7 years ago
Οι Ιρακινοί εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές. Στη μεθόριο με τη Συρία έχουν φτάσει περισσότεροι από 1000 άνθρωποι τις τελευταίες 48 ώρες. Η περιοχή θεωρείται ασφαλής, αφού βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Μια γυναίκα περιγράφει τον εφιάλτη που βίωσε η ίδια και τα παιδιά της:«Κουραστήκαμε από την αιματοχυσία και τους τζιχαντιστές. Εάν έβλεπαν ένα όχημα που μετέφερε τσιγάρα θα τα άρπαζαν. Εάν έβλεπαν ένα όχημα που μετέφερε ανθρώπους θα έκαναν το ίδιο. Άρπαξαν το δημόσιο χρήμα και άρπαξαν και τα χρήματα των κατοίκων, ως φορολογία. Οι άνθρωποι πεινούσαν και δεν υπήρχε βοήθεια»

Προορισμός για τους πρόσφυγες αυτούς είναι ο καταυλισμός Αλ Χολ στη Συρία. Εκεί βρίσκονται ήδη χιλιάδες

«Ήταν ένα δύσκολο ταξίδι, βασανιστικό. Έπρεπε να διανύσουμε μια μεγάλη απόσταση να πληρώσουμε δουλεμπόρους για να μας οδηγήσουν. Υποφέραμε σε όλη τη διαδρομή μέχρι να φτάσουμε εδώ», δήλωσε ένας πρόσφυγας από το Ιράκ.

Οι περισσότεροι προέρχονται από την Ταλ Αφάρ που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Μοσούλη, η οποία πολιορκείται από τις ιρακινές δυνάμεις.

Κάποιοι Ιρακινοί που διασχίζουν τα σύνορα κατευθύνονται ακόμη πιο δυτικά στην Σαριφά, που βρίσκεται κοντά στο Χαλέπι.

Η Ελχάμ Σαλέχ ζει πλέον στην πόλη με την οικογένεια της . Κατασκευάζει σφουγγάρια και πουλά 9 σεντ το ένα. Όπως και πολλοί άλλοι Σύροι, έπρεπε να καταβάλει 280 ευρώ στους τζιχαντιστές για να σώσει τον γιο της Αμπντουλάχ.

«Ήμουν παντρεμένη και ζούσα στην Ντέιρ Χαφέρ. Ο άνδρας μου έγινε τζιχαντιστής. Αποφάσισα να τον εγκαταλείψω. Οι γυναίκες στην περιοχή μας κινδύνευαν και έλαβαν διαταγή να καλύπτουν τα πρόσωπά τους», ανέφερε η Ελχάμ Σαλέχ.

Η Σαμία αλ Μούσα είναι μητέρα έξι παιδιών. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της, όταν οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον άντρα της. Η ίδια αλλά και ο αδελφός του συζύγου της περιγράφουν τα όσα βίωσαν.

«Ήμασταν σπίτι. Ήταν 11 το βράδυ. Ακούσαμε ένα αμάξι να πλησιάζει. Του φώναξαν να έρθει μαζί τους. Όταν εκείνος ρώτησε το που, του είπαν να μην το νοιάζει. Τους ακολούθησε. Από τότε δεν το ξαναείδαμε», είπε η Σαμία αλ Μούσα

«Πριν εκτελεστεί τους φώναξε πως είναι άπιστοι και ότι δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ. Δεν πιστεύουν πουθενά. Είπαν πως έδινε πληροφορίες για τους στόχους των αεροπορικών επιδρομών και πως ήταν πράκτορας της κυβέρνησης», ανέφερε ο Ναέφ αλ Μούσα

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες 3.500 οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές βρήκαν καταφύγιο στη Σαριφά.

Recommended