Λυών: Η φουάρ σύγχρονης φωτογραφίας Photo Docks

  • 8 years ago
Η φουάρ σύγχρονης φωτογραφίας Photo Docks Art Fair στη Λυών, προσκάλεσε 15 ξένες αίθουσες τέχνης να παρουσιάσουν τα έργα των φωτογράφων, που αντιπροσωπεύουν. Ανάμεσά τους και ο Νίκος Αλιάγας, ο οποίος παρουσίασε πορτραίτα καθημερινών ανθρώπων που απαθανάτισε στα ταξίδια του.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι να βρεθούν συλλέκτες που θα αγοράσουν τις φωτογραφίες και να ενισχυθεί η συγκεκριμένη τέχνη. Στις 16 & 17 Σεπτεμβρίου, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους φωτογράφους, να μιλήσουν με τους ιδιοκτήτες των γκαλερί και να δουν βέβαια τα έργα.

Ο Ρομέν Ουγκ έχει την γκαλερί του στο Παρίσι και μας αναλύει τους νέους δρόμους που ακολουθούν οι φωτογράφει:

«Σήμερα έχουμε καλλιτέχνες που τους αρέσει να ερευνήσουν περισσότερο τι μπορούν να κάνουν με τη φωτογραφία. Ψάχνουν να βρουν δηλαδή νέες τεχνικές, ένα νέο τρόπο χρήσης της μηχανής. Η έρευνά τους εστιάζει περισσότερο στο πεδίο της αφηρημένης φωτογραφίας ή τους ενδιαφέρουν οι νέες τεχνικές εκτύπωσης και τα νέα μέσα. Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας νέας εποχής στη σύγχρονη φωτογραφία».

Η συγκεκριμένη φουάρ φωτογραφίας έχει μάλιστα προσιτές τιμές, όσον αφορά τη συμμετοχή των γκαλερί, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε αρκετές αίθουσες τέχνης να είναι παρούσες εδώ. Η Gallery One έχει την έδρα της στη Ραμάλα της Παλαιστίνης. Στη Λυών παρουσιάζει φωτογραφίες των Καλέντ Τζαράρ και Μπασάρ Αλχούν, που έχουν να κάνουν με τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων:

«Είμαστε μια πολύ νέα γκαλερί. Ανοίξαμε μόλις πριν από 2,5 χρόνια και δεν έχω ξεκινήσει ακόμη να συνεργάζομαι με την ευρωπαϊκή αγορά. Τα πρώτα δύο χρόνια δουλεύω κυρίως με την περιοχή μας. Τώρα προσπαθώ να εισέλθω στην ευρωπαϊκή αγορά» εξηγεί η Σαμάρ Μάρθα διευθύντρια της Gallery One.

Η Σάντρα Ζεν έχει έρθει εδώ με την γερμανική γκαλερί Voss. Η ελβετή καλλιτέχνις δημιουργεί ξύλινες κατασκευές, τις οποίες στη συνέχεια φωτογραφίζει. Το έργο της κινείται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας:

«Δεν με ενδιαφέρει αυτή η δουλειά ως γλυπτική. Θέλω ο κόσμος να ανακαλύψει αυτά τα γλυπτά με το μυαλό και τη φαντασία του. Δεν θέλω απλά να μπει στο χώρο. Θέλω οι άνθρωποι να εξερευνήσουν και να παίξουν με αυτά τα γλυπτά, βάζοντας τις δικές τους ιδέες, τη δική τους φαντασία. Αν ήταν όλα εκεί μπροστά στα μάτια του κοινού, τότε η μαγεία θα είχε εξαφανιστεί».

Η φωτογραφία μπορεί βέβαια να έχει και χαρακτήρα ντοκουμέντου. Σ’ αυτό το είδος ανήκουν τα έργα του αλγερινής καταγωγής Μπρούνο Χαντζίχ που συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τους New York Times, το Stern, την Le Monde. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με πρότζεκτ που έχουν να κάνουν για παράδειγμα με την αστικοποίηση της Σαχάρας, στο τμήμα που βρίσκεται στην Αλγερία:

«Αυτό που παρουσιάζω είναι μια δουλειά 10 ετών, πάνω στην έννοια της ερήμου. Τι είναι η έρημος για το δυτικό φαντασιακό. Η αφετηρία λοιπόν έχει φιλοσοφικό περιεχόμενο. Θέτει ερωτήσεις σε σχέση με την καταναλωτική κοινωνία που ζούμε. Άρα οι φωτογραφίες αυτές δεν είναι απλά για να φαίνονται ωραίες και να