Skip to playerSkip to main contentSkip to footer
  • 11/4/2014
Νότια της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, οι μπουλντόζες εργάζονται νύχτα, μέρα. Οι εργάτες προσπαθούν να προλάβουν την περίοδο των βροχών.

Σε αυτόν τον τομέα παράγεται περίπου το 50% των αγροτικών προϊόντων στη Γάζα. Όλες οι υποδομές καταστράφηκαν κατά τις Ισραηλινές επιθέσεις του περασμένου καλοκαιριού.

«Από το 2000, αυτή είναι η τρίτη φορά που καταστρέφουν τη γη μας. Αν δεν τελειώσουμε πριν τον Χειμώνα, οι αγρότες δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους» δήλωσε ο αγρότης Αμπού Χανί Φούλ.

Στόχος των εργασιών είναι να σωθεί η επόμενη σοδειά.Αυτό είναι ένα από τα λίγα έργα που ξεκίνησαν στη Γάζα.

Δεκάδες χιλιάδες σπίτια και υποδομές, καταστράφηκαν, όμως η αποκατάσταση των ζημιών καθυστερεί σημαντικά.

Ο αποκλεισμός που επέβαλε το Ισραήλ μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς το 2007, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα των ανθρώπων εδώ. Ένας πολύπλοκος μηχανισμός παρακολούθησης περιορίζει την είσοδο και τη διανομή των υλικών κατασκευής από το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση πιστεύει πως το τσιμέντο και ο χάλυβας δεν χρησιμοποιούνται για την ανοικοδόμηση της Γάζας

«Αν κοιτάξει κανείς τις σήραγγες που χτίστηκαν από τη Χαμάς, θα βρεΙ σχεδόν όλο το τσιμέντο, αλλά και όσα υλικά εισήχθησαν στη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία χρόνια. Μας είπαν ότι το τσιμέντο προοριζόταν για την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων και δημόσιων κτιρίων. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιήθηκε στις σήραγγες της Χαμάς. Όταν η Χαμάς καταλάβει πως δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αυτό το υλικό για στρατιωτικούς σκοπούς, τότε και εμείς θα συνεργαστούμε πολύ περισσότερο» δήλωσε στην κάμερα του euronews o Εμμανουέλ Νάχστον, εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών

Μόνο μερικές εκατοντάδες τόνους τσιμέντου και χάλυβα παραδόθηκαν μέχρι τώρα. Απαιτούνται 6.000 τόνοι την ημέρα για την ανοικοδόμηση, λένε οι επαγγελματίες στη Γάζα.

Οι εταιρείες που επιλέγονται για την αποθήκευση και τη διανομή του τσιμέντου υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες ασφαλείας.Οφείλουν να εγκαταστήσουν κάμερες παρακολούθησης, ενώ δέχονται και τακτικές επισκέψεις από διεθνείς επιθεωρητές.

«Παρατηρητές ήρθαν, ήλεγξαν την αποθήκη και μας είπαν ότι το τσιμέντο πρέπει να παραμείνει εδώ μέχρι να μας δώσουν νέες οδηγίες. Όμως καθημερινά έχουμε προβλήματα. Έρχονται άνθρωποι, αλλά εμείς τους λέμε ότι πρέπει να σεβόμαστε τους διεθνείς κανόνες σχετικά με τη διανομή των υλικών. Όμως καταλαβαίνουμε πως πραγματικά χρειάζονται το τσιμέντο» υποστηρίζει ο Μαχάρ Κχαλί, οικονομικός διευθυντής της κατασκευαστικής εταιρείας «Shammaly»

Προμηθευτές και αποδέκτες των υλικών καταγράφονται σε μια αμφιλεγόμενη βάση δεδομένων, που ελέγχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή, τον ΟΗΕ, αλλά και από τις ισραηλινές αρχές.

Κάθε έργο κατασκευής πρέπει να εγκριθεί από το Ισραήλ. Ο τομέας των κατασκευών, που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού στη Γάζα έχει ουσιαστικά παραλύσει

«Σήμερα η οικονομία έχει παραλύσει, έχει ουσιαστικά καταστραφεί. Ο χειμώνας πλησιάζει και όσοι έχασαν τα σπίτια τους θα περάσουν πολύ δύσκολα. Σίγουρα θα υποφέρουν» λέει ο Φαρέζ Αμπού Χαμρά, επικεφαλής της εταιρείας «Al Nahda».

Η καταστροφή περίπου 350 εργοστασίων, οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Αυτό το εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, έδινε δουλειά σε 450 ανθρώπους.

Ακόμη και αν πάρει το πράσινο φως, η μονάδα δύσκολα θα ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της, λέει η διευθύντρια του.

«Ακόμα και αν υπάρχει οικοδομικό υλικό στην αγορά, χρειαζόμαστε χρήματα. Χρειαζόμαστε μετρητά για να αγοράσουμε υλικά και να ξαναχτίσουμε το εργοστάσιο. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε μέχρι να βρούμε χρήματα ή μέχρι κάποιος να μας βοηθήσει και να ξεκινήσουμε την επισκευή» δήλωσε στην κάμερα του euronews η Μανάλ Χασσάν, διευθύντρια του εργοστασίου «Alawda Factories Co».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά και μέρος της διεθνούς κοινότητας εκτιμά πως ο μηχανισμός που συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τελικά ενισχύει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.

Αυτό ίσως οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις, υποστηρίζει ο Υπουργός Δημοσίων Έργων της παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Με αυτό το μηχανισμό, χρειαζόμαστε περίπου 20 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας! Είναι απίστευτο! Δεν πρόκειται ποτέ να ανοικοδομήσουμε τη Γάζα! Αυτό σημαίνει ότι θα αποτύχουμε! Καθημερινά στο γραφείο μου έρχονται περισσότεροι από 200 άνθρωποι. Φωνάζουν, και με απειλούν. Μου λένε «δεν κάνεις τίποτα για εμάς! Η κυβέρνησή σας δεν κάνει τίποτα!» Αυτό σημαίνει ότι αν αποτύχουμε ως κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσουμε σημαντικό πρόβλημα! Είμαι σίγουρος η περιοχή θα παραμείνει ασταθής!» υποστηρίζει ο υπουργός δημοσίων έργων της Παλαιστινιακής Αρχής Μοφίντ Αλ Χασίνα.

Η Χαμάς ελέγχει τη Γάζα, και η Φατάχ έχει τον πρώτο λόγο στη Παλαιστινιακή Αρχή. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας δοκιμάζεται από τις καθυστερήσεις στην ανοικοδόμηση της Γάζας.
Η Χαμάς κατηγορεί την Παλαιστινιακή Αρχή πως εξακολουθεί να μην στέλνει άνδρες για να αντικαταστήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας της Χαμά

Category

🗞
News

Recommended