UZUN MEHMET TÖRENLE ANILDI...
  • 5 yıl önce
Karadeniz Ereğli’de Kömürün Bulunuşunun 189. Yıldönümü ve Uzun Mehmet’i anma etkinlikleri düzenlendi. Toplantıda yapılan konuşmalarda, enerji üretiminde dışa bağımlılıktan kurtulmak için, yerli üretimin desteklenmesi vurgusu yapıldı.
Kestaneci Mahallesi’nde bulunan Uzun Mehmet Tören Alanı’nda gerçekleştirilen törene Kdz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Özden Yazıcıoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, TTK Genel Müdür Yardımcısı Muharrem kiraz, TTK Armutçuk Müessese Müdürü Ali Hekim, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, GMİS Yönetim Kurulu üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ilçede yaşayan gazi derneği temsilcileri, TTK işçileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Törende, Uzun Mehmet’in yaşayan en yaşlı akrabası olan Mehmet Ali Altan da hazır bulundu.

Törende protokol tarafından Uzun Mehmet Anıtı’na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

DEMİRCİ:”ÜRETME SORUMLULUĞUMUZ VAR!”
GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye’de taşkömürü üretiminin tarihçesi konusunda bilgi verdiği konuşmasında, üretimin 1990’lardan itibaren gerilediğini ifade ederek şunları söyledi:
“Bugün Türkiye ekonomisi cari açık ve dış borç sorunları ile boğuşuyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu en az sayıdaki işçiyle en düşük üretimini yapıyor. Bölgedeki Kardemir, Erdemir ve enerji santralleri ithal kömür kullanıyor. Türkiye’nin yılda 35 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var. Türkiye taşkömürü ithalatı için yılda 4-5 milyar dolar harcıyor. Oysa havzamızda üretilmeyi bekleyen 1 milyar 500 milyon ton taşkömürü rezervi var. Biz üretmek istiyoruz, üreteceğimiz kömürün alıcısı var. İşsiz insanlarımız var. En azından bu bölgede kurulmuş Kardemir ve Erdemir için koklaşabilir taşkömürü üretme sorumluluğumuz var.
Sayın Cumhurbaşkanımız ve enerji bakanımız, kuruma bin 500 işçi alınacağını açıkladılar. İşçi Alımı çalışmalarının sürdüğü ifade ediliyor. Biz de bu çalışmanın bir an önce tamamlanmasını istiyoruz. BU ocaklarda alınteri dökerken can veren madenci şehitlerimiz var. Maden şehitlerimizin yakınları için kuruma işçi alımlarında öncelik tanınmasını istiyoruz. Bölgemizin, ülkemizin ve milletimizin geleceğine hep birlikte sahip çıkalım.”
HEKİM:
TTK Armutçuk Müessesesi Armutçuk Müessese Müdürü Ali Hekim ise Taşkömürünün mineral olarak tanımı, Türkiye’de üretimi ve kullanım alanları konusunda bilgi verdiği konuşmasında, şu ifadeleri kullandı:
“Günümüzde Uzun Mehmet Zonguldak ve Taşkömürünün bulunuşunun simgesidir. Ülkelerin kalkınma ve gelişmesinin en önemli parametrelerinden biri, sanayinin temel girdilerinden olan ve tüketimi durmadan artan ve gelecekte artmaya devam edecek olan enerjidir. Enerjinin yeterli miktarda, sürekli, düşük maliyetli ve güvenli şekilde elde edilmesi, çevreyle uyumlu olarak sunulması tüm ülkelerin gündemini işgal eden önemli bir konudur. 2017 yılında elektrik üretiminin yüzde 37’si doğal gazdan, yüzde 33’ü kömürden, yüzde 27’si hidrolik enerjide
Önerilen