Do you want to remove all your recent searches?

All recent searches will be deleted

Watch fullscreen

Protest impotriva ACTA - Romanie(11.Feb.2012)

Eastern Daily News
8 years ago|516 views
Tepes Alexandru Voda
Potrivit comunicatului Purtatorului de cuvant, Ministerul Economiei va initia consultari publice cu factorii interesati pe marginea acestui Acord. Consultarile publice vor avea loc in Romania inainte de ratificarea Acordului de catre Parlament. Daca, in cadrul consultarilor cu societatea civila si in timpul dezbaterilor in Parlament se va ajunge la concluzia ca acest acord nu trebuie ratificat, nu se va intampla acest lucru.
De asemenea, comunicatul face publice etapele pe care ACTA va trebui sa le parcurga pentru a intra in vigoare:
Avizul conform al Parlamentului European, in aceasta vara;
Adoptarea de catre Consiliul Uniunii Europene, independent de ratificarea in parlamentele nationale;
Ratificarea de catre Parlamentul Romaniei.
Lucrurile par frumoase din perspectiva comunicatului, autoritatile romane par implicate si devotate ideii de a-si servi proprii cetateni. Cu toate acestea, raman publice niste intrebari interesante:
1. De ce a trebuit sa semneze Romania tratatul, pentru ca mai apoi sa-si puna problema unor dezbateri publice asupra prevederilor lui? Nu de alta, dar penibilul situatiei este mai mare atunci cand semnezi un tratat international si ulterior refuzi sa il ratifici, spre deosebire de cazul cand iti poti declara rezervele asupra unui tratat, urmand sa aderi la prevederile sale ulterior, cand dezbaterile interne iti confirma oportunitatea tratatului.
2. Cum explica Guvernul Romaniei ACTA, in conditiile in care legislatia privind retentia datelor de trafic a fost declarata neconstitutionala? Cu alte cuvinte, pe ce baza se impune furnizorilor de servicii online monitorizarea activitatii propriilor abonati, in conditiile in care legislatie cu "viziuni" similare a fost declarata neconstitutionala?

Browse more videos