00:00Aziz kardeşim Sayın Cumhurbaşkanı Tiyani, değerli basın mensupları, kıymetli hanımefendiler, beyefendiler, sizleri en kalbi duygularımla, hürmetle, muhabbetle selamlıyorum.
00:30Afrika dışındaki ilk resmi ziyaretini ülkemize gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Sayın Tiyani ve heyetini Ankara'da ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum.
00:44Kendilerine ve heyetine bir kez de sizlerin huzurunda hoş geldiniz diyorum.
00:49Bugünkü görüşmelerimizin ve konuk heyetin iç çevrelerimizle yapacakları temasların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.
01:02Nijer bizim için derin tarihi ilişkilere sahip olduğumuz Afrika'daki dost ve kardeş ülkelerin başında geliyor.
01:13Stratejik önemi yüksek bu coğrafyayla 1400'lü yıllara uzanan ilişkilerimiz bugün Sayın Tiyani'nin de katkılarıyla her geçen gün gelişiyor.
01:29Aziz kardeşimin liderliğinde Nijer'in karşılaştığı tüm zorluklara rağmen farklı bir atılım içinde olduğunu görüyoruz.
01:39Biz de Afrika halklarının kara gün dostu olarak elimizdeki tüm imkanlarla Nijer'in kalkınma mücadelesini destekliyoruz.
01:51Bugünkü görüşmelerimizde ortak tarihimiz ve karşılıklı saygı üzerine bina ettiğimiz münasebetlerimizi her alanda ilerletme iradesine sahip olduğumuzu teyit ettik.
02:10Sayın Cumhurbaşkanı ve kıymetli heyetiyle savunma, özellikle savunma sanayi, güvenlik, enerji, madencilik, ticaret, yatırımlar, eğitim, sağlık ve tarım alanlarındaki ilişkilerimizi
02:31etraflıca değerlendirdik.
02:35Nijer'deki yatırım fırsatlarını görüştük.
02:39Ekonomik ve ticaret ortak komitesinin tesisinde mutabık kaldık.
02:45Biraz önce şahit olduğumuz üzere çeşitli alanlarda anlaşmalara imza atmak suretiyle ilişkilerimizin ahdi zeminini daha da pekiştirdik.
03:02İşletme protokolünü yenilediğimiz Türkiye-Nijer Dostluk Hastanesi, Nijer'le münasebetlerimizin insani boyutuna çok kıymetli katkılarda bulunuyor.
03:18Dostluk Hastanesi ve dostluk okulu projelerini gerçekleştiren TİKA, sulama, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere Nijer'in idari ve sivil
03:33altyapısının güçlendirilmesi konusunda katkılarını sürdürüyor.
03:39Çok önem verdiğimiz eğitim alanındaki işbirliğimizin seyrinden memnunuz.
03:48Türkiye Marif Vakfımız başkent Niyamey'de 12 okulda toplam 1700 aşkın öğrenciyi eğitim veriyor.
03:59Üç yüzü Türkiye bursları ile olmak üzere 500'e yakın Nijer'li öğrenci ülkemizde yüksek öğretim alıyor.
04:11Türkiye mezunları gönül elçilerimiz olarak aramızdaki muhabbetin daha da güçlenmesine vesile oluyor.
04:23Az önce Yüksek Öğretim Kurumumuz ile muadil Nijer'li kuruluş arasında işbirliğine dönük mutabakat metni imzalandı.
04:36İnşallah tüm bu alanlarda Nijer'le işbirliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz.
04:42Değerli basın mensupları her fırsatta vurguladığım üzere Afrika ülkeleri ile ilişkilerimizi eşit ortaklık karşılıklı saygı ve kazan kazan ilkeleri temelinde
04:58geliştirmeyi sürdürüyoruz.
05:00Biz bu münasebetleri sadece ticari ve ekonomik alanlarda değil güvenlik, eğitim, kültür ve ulaşım gibi geniş bir yelpazede uzun vadeli
05:16işbirlikleri olarak görüyoruz.
05:18Kıta'nın bilhassa sahil bölgesinde istikrarsızlık oluşturan terör ülkeleriyle mücadele noktasında dost ve kardeş ülkelerimizin yanındayız.
05:33Sayın Tiani'nin liderliğinde Nijer güvenlik güçlerinin terörle mücadelesini de takdirle takip ediyoruz.
05:43Kendileriyle bu çerçevede askeri eğitim ve istihbarat alanlarında daha yakın işbirliği imkanlarını da değerlendirdik.
05:56Ülkemizin bu alandaki tecrübesini paylaşmaya hazır olduğumuzu belirttik.
06:01Ayrıca konuk heyetin önde gelen savunma sanayi firmalarımızda yapacakları görüşmelerin müsbet neticelerini de yakında alacağımıza inanıyorum.
06:15Bu düşüncelerle sözlerime son verirken aziz kardeşim Tiani'ye ülkemizi ziyaretleri dolayısıyla tekrar teşekkür ediyorum.
06:26Buradan dost ve kardeş Nijer halkına en kalbi selamlarımı gönderiyorum.
06:34Şimdi sözü Sayın Cumhurbaşkanı'na bırakıyorum.
Yorumlar