00:00Titisan air mata dan pelukan erat ahli keluarga beserta sahabat handai mengiringi para jemaah haji 2026 yang berangkat ke Tanah
00:08Suci pada Isnin.
00:10Di pusat konvensyen dan hotel Moven Peak, Esrawani merakamkan detik penuh bermakna.
00:15Apatah lagi, masing-masing meninggalkan keluarga tempoh lebih sebulan dengan jarak perjalanan lebih 7,000 km.
00:24Suhaimi Mat Yusuf berasal dari Serka, Melaka, tidak dapat menahan sebab apabila mendapat giliran haji selepas bersara sebagai guru pada
00:33Februari lalu.
00:35Alhamdulillah, kesyukur yang tidak terhingga kehadirat Allah SWT kerana memanggil kami sebagai tetamu dia.
00:49Mudah-mudahan urusan haji kami ini dipermudahkan, diberikan kesabaran yang tinggi untuk memperolehi haji yang mabrur.
01:01Mudah-mudahan doa kami semua dimakbulkan, haji kami diterima insyaAllah. Syukur, Alhamdulillah, Qadir Al-Fatihah Ta'ala.
01:07Nur Hamizah Nuruddin pula menyifatkan, tarikh hari keberangkatan ke Tanah Suci ibarat hadiah paling bermakna dalam hidupnya.
01:15Tak tahu nak cakap macam mana, sebab tunggu berbelas tahun kan. Jadi hari ini memang rasa, tak tahulah satu hadiah
01:22paling besar lah saya rasa.
01:23Memang menangis lah bila dapat tahu tu kan, tak tahu nak cakap macam mana dengan suami.
01:29Memang mengharap sebab kami tiap-tiap tahun buat rayuan, 5-6 tahun. Jadi bila dapat tahun ni, rasa satu rahmat.
01:36Yang tak tahu nak gambar macam mana.
01:38Sementara itu, Syed Asri, Syed Sohor dan istrinya, Surya, Cik Yaakob dari Ijuk Selangor,
01:43turut berharap agar diberi kekuatan untuk berada di Tanah Suci dalam tempoh lebih sepulat.
01:48Dah lama dah mengidamkan untuk ke Tanah Suci. Walaupun kita dah pernah pergi umrah.
01:54Tapi ini kita nak, orang kata apa, menyempurnakan rukun Islam yang kelima.
02:00Dalam masa 47 hari dengan penuh dugaan, ujian bersama dengan isteri lah.
02:05Semua jemaah yang ditemui turut berharap agar ahli keluarga serta rakan taulat
02:10mendoakan kesihatan dan kekuatan mereka untuk menunaikan ibadah.
02:16Suasana bercapur-bau mengiringi pemergian ahli keluarga mereka menunaikan ibadah haji pada bulan harapan.
02:22Namun kita doakan agar suasana ini bertukar menjadi suasana kegembiraan
02:27apabila menerima kembali ke pulangan insan yang tersayang setelah selesai menunaikan haji yang mabro.
02:33Sekian laporan daripada saya Syafah Kumal dan juga Juru Kamera Mak Ruzi untuk Estro Awani.
Comments