Oynatıcıya atlaAna içeriğe atla
  • 19 saat önce
Osmaniye'de kazı çalışmalarının sürdürüldüğü Kastabala Antik Kenti'nin tiyatro alanında, filozof tasvirli mask kabartması bulundu. Mask sayısı, yeni buluntuyla birlikte 36'ya yükseldi.

https://t24.com.tr/video/kastabala-antik-kenti-nde-filozof-tasvirli-mask-bulundu,66949
Döküm
00:00Kastabal Antik Kenti'nde sütunlu caddeler, tapınaklar, kutsal alanlar, sarnışlar, hamamlar, kale ve tiyatro yapısı bulunmaktadır.
00:09Arkaik döneme tarihlerinin, yani akamelitler dönemi ve persönemine tarihlerinin arkaik tapınak kanıtlarının tespit edilmesi ve keşfedilmesiyle kentin tarihsel zenginliğini ortaya koymuştur.
00:222025 yılı kazı çalışmalarında sütunlu cadde ve tiyatro kazı alanında çalışmalara ağırlık verilmiştir.
00:28Tiyatro yapısının orkestra, sahne binası ve girişleri olan paradoslarda yürütülmüştür.
00:34Tiyatro Roma İmparatorluk dönemine ait M.S. 1. yüzyılda inşa edilmiş olup yaklaşık 5000 kişilik kapasiteye sahiptir.
00:442025 yılı çalışmalarında da yine tiyatroda sahne binasına ait mimari bloklar, adak yazıtları ve masklar ortaya çıkarılmıştır.
00:54Oldukça ilginç görünüme sahip mask kabartmalarında doğu ve batı kültürlerinin izlerini görmekteyiz.
01:00Geçen yıllarda da mask kabartmaları bulunmuştu.
01:03Bu sayı bu yıl ortaya çıkardığımız masklarla beraber 36'ya kadar çıkmıştır.
01:09Yani sahne binasını yeniden ayağa kaldırmamız mümkün olacaktır.
01:14Bu yıl ortaya çıkardığımız mask kabartmalarından en nemlisi ve en ilginci yaşlı bir düşünür, yani bir filozof kabartması ortaya çıkarılmıştır.
01:22Tiyatroların sahne binasında betimlenen mask kabartmalarında genellikle filozof tasvirleri yer almaz.
01:30Ama Kastabala Tiyatrosu'nda bir filozof yaşlı düşünür tasvirine yer verilmiştir.
01:36Tiyatrolarda felsefi ve edebi oyunların sergilendiğini düşünürsek,
01:43yaşlı bir düşünürünün, bir filozofun tasvir edilmesi oldukça anlaşılabilir bir durumdur.
01:48Bu da tiyatroda sergilenen tragedya ve komedya oyunlarının yanında felsefi konuşmaların yapıldığı,
01:57felsefi tartışmaların ve edebi konuşmaların yapıldığı bir kültür merkezi olarak da kullanıldığını göstermektedir.
02:04Kazı çalışmalarımız Sunu Cadde ve tiyatroda devam etmektedir.
02:08Biz burayı hem açığa çıkarmak, ayağa kaldırmak ve yaşatmak istiyoruz.
İlk yorumu siz yapın
Yorumunuzu ekleyin

Önerilen