00:00İlimiz Gerge ilçesi Oymaklı köy sınırlarında yer alan bu alanda çok sayıda yerleşim alanı ve aynı zamanda sarnışlar ve şarap üzüm sıkma işçilerinin olduğunu tespit ettik.
00:21Özellikle bu alanda birden fazla üzüm sıkma işçilerinin olması daha önceki dönemlerde komagana döneminde şaraplarında ihraç edildiğinden dolayı büyük ihtimalle burası büyük bir sanayi ölçekli şarap üretim yerleri olarak da gözümüze çarpıyor ve aynı zamanda yığma taşlardan yapılan duvar yapılarının çok geniş bir alana yayıldığını görmekteyiz.
00:46Ve ayrıca burada yaptığımız ölçümlerde yaklaşık 150 dönemlik bir alanı kapsıyor ve bu 150 dönemlik alanda baktığımız zaman da mimari forma ve buradaki işçilere baktığımız zaman Roma dönemi yapıları olduğunu görmekteyiz.
01:00Yaklaşık üzüm işçilerine baktığımız zaman millattan sonra dördüncü yüzyıl yapılarını görmekteyiz.
01:08Yani günümüzden 1600 yıl önceki yapılar ve ayrıca alanda geniş çaplı taramalar yapıldığında daha farklı mimari yapılar da karşımıza çıkacağını düşünüyoruz.
01:18Hemen kuzey kısmında ise Gerger Kalesi yaramakta.
01:20Gerger Kalesi biliyorsunuz Komagene ve sonradan Selçuklu dönemine ait yapılar var.
01:26Özellikle Komagene dönemine ait yapılarının olması ve yine aynı zamanda Komagene krallarının da şarabı ihraç ettiğini düşünürsek
01:32burada çok ciddi o dönemde üzüm taralarının olduğunu düşünüyoruz.
01:38Ve aynı zamanda çünkü birden fazla işlik bulunmakta ve bu işlik potansiyeline baktığımız zaman da döneminde şarap üretildiğini düşünüyoruz.
01:47İzlediğiniz için teşekkür ederim.