Türkiye'nin çatısı olarak bilinen 5 bin 137 metre yükseliğindeki Ağrı Dağı'nın zirvesindeki takke buzulu, küresel ısınmanın etkisiyle 37 yılda yüzde 41 küçüldü.
01:00Ağrıda ile ilgili olarak özellikle 1980'den sonra uydu görüntülerine ulaşabilme imkanı elde ettik.
01:28Elde ettiğimiz görüntüler açımı doğrultusunda yaptığımız analizlere göre ağrıdağındaki buzullarda çok büyük oranlarda bir gerilame teslim ettik.
01:36Biz yaptığımız analizleri özellikle ağustos aylarını baz alarak her yılın ağustos aylarındaki uydu verilerini analiz edelim ve bu doğrultuda aynı tarihlerde olsun ki biz buna göre değerlendirmemizi yapabilelim diye doğru bir analiz sistemi yürütmeye çalıştık.
01:53Ve bu doğrultuda karşımıza çıkan sonuçlar gerçekten bizim için üzücü olarak kabul edebileceğimiz sonuçları ortaya çıkardı.
02:00Şimdi Türkiye'nin en büyük takke buzuru olarak adlandırdığımız ağrıdağ buzulunun maalesef 1985'ten itibaren büyük bir gerileme sürecine girdiği ve şu anda günümüzdeki veriler doğrultusunda değerlendirdiğimizde sadece 40 yıllık süreç içerisinde bile yaklaşık olarak %40 civarında büyük bir küçülmeden bahsedebiliyoruz ki.
02:20Bu özellikle güney cephe dediği güneye bakan cepheler dediğimiz doğu beyazda bakan taraflarda biraz daha fazla ama kuzey cepheler olan ığdıra bakan taraflarda ise biraz daha düşük oranlarda kendini gösterdi.
02:34Ve şu anda yine arkamızda da gördüğümüz üzere ağrıdağındaki takke buzulunda büyük bir gerilemenin olduğunu ve şu anda buzulların 4000 metrelerin üzerine kadar gerilemiş olduğunu tespit edebiliyoruz.
02:45Hatta biraz daha maddi kanıtlar üzerinden yürüyecek olursak 1974 yılında ağrıdağ efsanesi filminin çekildiği bu Fatma Girik ve Hakan Balamir'in başrollerini oynadığı ağrıdağ efsanesi filminin çekildiği yıllarda ağrıdağındaki buzulların yaz aydanında çekilen filme göre ta 3500 metreler divarında olduğu analizini yapabiliyoruz.
03:06Ama günümüze yaklaştığımızda maalesef bu değerlerin 4000 metrelerin üzerine çıkması küresel ısınma olayının maalesef ağrıdağında da bariz bir şekilde kendini gösterdiğini bizleri ifade etmektedir.
03:18Gelecekteki yaklaşık olarak bir 50 yıllık süreç içerisinde baktığımızda bu oranların %20'lere kadar gerileyeceği.
03:24Eğer 100 yıllık süreci ele alırsak da aynı değerler var olduğu sürece tabi bunu o şekilde analiz edelim.
03:32Aynı değerler var olduğu sürece %2 %3'lere kadar buzulların gerileyebileceği gerçeğiyle karşı karşıya kalıyoruz ki.
03:39Bu bizim doğal miraslarımız açısından Türkiye'nin en önemli miraslarından biri olan ağrıdağında.
03:45Aslında çevresel anlamda oldukça kötü bir sürecin yaşanacağını ifade ediyor.
03:51Mesela Afrika'daki Kilimanjaro tepesinde bugün buzul kalmadı.
03:56Ve eğer aynı sıcaklık değerleri bu şekilde devam edecek olursa ağrıdağında da benzer bir sonucun yaşanma ihtimali maalesef yüksek olduğunu ifade edebiliriz.