Asya ülkesi Myanmar'da sular durulmuyor. Son olarak bir manastıra düzenlenen saldırıda en az 23 kişi yaşamını yitirdi. Ülkeden gelen son görüntüler de endişeyi artırdı. Myanmar Halk Savunma Kuvvetleri savaşçıları, manastıra saldırı yapılan kentte damperli kamyonla pusu kurdu. Peki Myanmar'da ne oluyor? Gaziantep Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe ile değerlendirdi.
00:00Bu görüntüler şiddet içeriyor ve oldukça böyle iş çatışmaların, siyasi karışıkların ve istikrarsızlıkların olduğu ülkelerde maalesef sık karşılaştığımız görüntüler.
00:14İnsanlar hayatını kaybediyor. Biraz önce de siz de belirttiniz.
00:17Şimdi Myanmar'a baktığımızda tarihsel sürecinde yani İngiliz sömürgesine kutsulduktan sonra sürekli darbelerle bir yönetim mekanizması içerisinde yer alan ve işte en sonunda son yıllarda demokrasiye geçmek için mücadele eden bir ülke durumunda olduğunu görüyoruz.
00:39Ama jeopolitine baktığımızda yani coğrafi konumuna baktığımızda da bu bölgede özellikle Çin Halk Cumhuriyeti'nin ve Hindistan'ın oldukça büyük bir mücadele içerisinde olduğunu Myanmar üzerinde ve bununla birlikte batılı ülkelerin de bölgedeki politikalarını yürütmek amacıyla da bazı yöntemler ve stratejiler izlediğini görüyoruz ve bu da Myanmar halkına olumsuz yönde yansıyor.
01:03Şimdi en son 2021'de işte bir darbe girişiminden sonra ortaya çıkan görüntüler bu bölgedeki çatışmaların ki öncesinde bağımsızlığını kazandıktan sonraki belli bir süre sonra yapılan ilk darbe girişiminde sosyalist bir hükümete sahip olan yani darbecilerin ideolojileri kapsamında bunu belirtiyorum.
01:27Bu bölgede ve ardından demokrasi geçiş çalışmaları Myanmar'da karşılıklı olarak iki cephenin bir mücadelesinin sahaya yansıdığını görüyoruz.
01:39Yani bir tarafta burada sosyalist bir yapıya sahip Çin Halk Cumhuriyeti'nin ve diğer bazı ülkelerin desteklediği bir güçler ki bu şu anda özellikle ordu güçleri bu konuda çok önemli.
01:55Ve en son darbeyi yapanlar bir de demokrasiye geçiş için mücadele veren ve en son hükümeti kuran, geçici hükümet kuran, bir sivil inisiyatif kuran yapı arasındaki mücadele olarak değerlendirmek gerekiyor.
02:09Myanmar coğrafi olarak biraz önce belirttiğim gibi burada özellikle Hint Denizi'ne ve diğer bölgelerde Çin'den gelecek olan bu ticaret yollarını da oldukça etkileyecek bir yapıya sahip.
02:24Hindistan'ı da ilgilendiren bir yapısı var.
02:27Dolayısıyla Bengal Körfezi, Tayland Körfezi'ne yakınlığı, yani bölgede Hindistan, Çin, Bangladeş belki bunun içerisinde bir kenarda tutulabilir ama
02:39Çin Halk Cumhuriyeti ile bölgede diğer İngiliz sömürgesi olması sebebiyle daha öncesinde batılı ülkelerinde etkin olmak istediği bir bölge diyebiliriz.
02:49Peki hocam çok kısa son bir dakikalık sürecimiz kaldı.
02:53Şimdi Manastır'a düzenlenen bu saldırı bir iç savaş sinyali olarak okunmalı mı?
02:58Çatışmalar oluyor ama büyük bir iç savaş olur mu?
03:03Şimdi şöyle Samet Bey bu bölgede özellikle...
03:0640 saniyem kaldığını da hatırlatayım hocam.
03:08Evet, bu özellikle halk savunma güçleri adını verdiğimiz yani demokrasiye geçiş için mücadele eden ve sivil hükümetin kurmuş olduğu yapı mevcut daha önceki askeri yapının yani darbecilerin bulunduğu güçleri terör örgütü olarak ilan ediyor ve bu iki güç arasındaki mücadele bir iç savaşa dönüşebilir.
03:31Hatta o bölgede Müslümanların çok etkilendiğini de biliyoruz yani arakanlı Müslümanlarla Rojinya Müslümanlarının Türkiye'nin de desteğiyle özellikle Bangladeş'e sevk edilmesinde Türkiye'nin desteği oldukça büyüktü.
03:46Müslümanlar da %4 lupusa sahip Müslümanların da bu bölgede mağdur olduğunu da görüyoruz.
03:51İç savaş sinyalleri olabilir bu zaten karışıklıklar devam ediyordu.
03:55Bu iki yapının karşı karşıya gelmesi bölgede istikrarsızlık görüklüğü değil.