Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde, 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip antik Troas bölgesinin en önemli liman kentlerinden olan Parion'daki su altı çalışmaları sırasında çok sayıda Osmanlı seramiği ve Osmanlı Tersanesi'ne ait olabileceği düşünülen kalıntılara rastlandı.
00:00Antik Kuzey Turaz bölgesinin en önemli liman kentlerinden biri olan Pariyon Antik Kenti 2025 çalışmaları,
00:09Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izin ve maddi destekleri,
00:16bunun yanında Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü'nün destekleri, resmi sponsorumuz İştaş Anonim Şirketi'nin,
00:23bunun yanında Çanakkale Valiliği, Biga Kaymakamlığı ve Biga Belediyesi'nin destekleriyle Nisan ayından beri devam ediyor.
00:32Bu sene yaklaşık olarak şu an itibariyle 20 kişilik bir ekiple çalışmalarımızı devam ettiriyoruz ki bu 20 kişilik ekibin 17'si Moskova High School ekonomiden yabancı meslektaşlarımızla beraber yürütülüyor.
00:46Bu seneki çalışmalarımızda en çok ağırlık vereceğimiz konulardan bir tanesi su altı araştırmaları.
00:51Çünkü biz geçen sene Pariyon'un Antik Limanı yani Güney Limanı olarak adlandırdığımız Antik Liman'da gerçekleştirdiğimiz kısa süreli su altı incelemelerinde bizi çok şaşırtan bir buluntuyla karşılaştık.
01:06Bu buluntuda biz 20 yıldır Antik Kent'te kazı yapıyoruz ama hiç Osmanlı ile ilgili Osmanlı dönemine ait bir nesne bulamamıştık ama su altında muazzam sayıda Osmanlı seramiği keşfettik.
01:18Bu bizi biraz literatür çalışmasına itti.
01:22Yapmış olduğumuz birazcık literatür çalışmasında Kemer iskelesinin Osmanlı döneminde 1574'den 19. yüzyıla kadar Osmanlı donanmasının en önemli kereste tedarik noktalarından biri olduğunu gördük.
01:36Bunun yanında bazen de İstanbul'un en önemli yani odun ihtiyaç noktalarından biri olduğunu keşfettik.
01:44Bu bizim için son derece önemli bir şey. Zaten hemen Güney Limanı'nın orada bulunan Bodrum burnunun bir diğer adının da Tersane burnu olmasının da tesadüf olmadığını fark ettik.
01:56Burada bu sene su altı çalışmalarını daha fazla imeyle devam ettirmek istiyoruz.
02:00Çünkü burada görmüş olduğumuz seramikler çok kaliteli Osmanlı seramikleri ve bu seramiklerle ilgili yapacağımız çalışmalar ve bölgede yapacağımız çalışmalar belki Osmanlı dönemi batıklarına da ulaşmamızı sağlayacaktır.
02:14Bu nedenle biz bu çalışmaların bölge için, bölgenin Osmanlı dönemi için yani antik dönemi olduğu kadar Osmanlı dönemi tersaneciliğinin de noktasında da çok önemli veriler sağlayacağını bize gösteriyor.
02:30Yani bir tarihsel sürekliliğin olduğunu biz zaten bugün biliyoruz.
02:33Çünkü bugün bizim resmi sponsorumuz İştaş bölgenin en önemli gemi yapımı ve gemi tamir noktalarından bir tanesi.
02:40Bu da bize gösteriyor ki tarihsel bir sürekliliğin devamı.
02:45Bu bölge aynı zamanda Osmanlı'nın Mısır donanmasının gemilerinin de inşa edildiği bir yermiş.
02:52Dolayısıyla yani Pariyon'un Güney Limanı'nda, Antik Limanı'nın yanında çok ciddi bir Osmanlı tersanesinin varlığını da bize gösteriyor.
03:00Bunun biz izlerini geçen sene su altında keşfettik ama bunun daha ileri bir teknikle araştırılmasını bu sene yapacağız.
03:09E bu noktada çalışmalarımız devam ediyor.
03:12Buradan yerel idealecilerden de destek isteyeceğiz.
03:14Belki bakanlığımızdan destek isteyeceğiz su altı çalışmalarıyla ilgili.
03:17Belki ileride eğer veriler biraz daha gelişirse belki bölgede bir su altı araştırma enstitüsünün kurulması bile gündeme gelebilir.