Kategori
🗞
HaberlerDöküm
00:00Deprem tabii ki Türkiye'de insanları çok korkutan bir olay.
00:07Ülkemizde maalesef ki ortalama her 10 senede bir 7'den büyük depremle hasar alıyor.
00:16Bu noktada vatandaşlarımız her depremden sonra büyük tedirginlik yaşıyor ve bilgi edinmek istiyorlar.
00:22Biz de bu anlamda deprem biz komiteyle de bir uygulama geliştirmiştik.
00:26Bu uygulamada vatandaşlarımız ücretsiz bir şekilde web sayfasından bulundukları bölgedeki fayların ne kadar büyüklükte deprem üretebileceğini görebiliyorlardı.
00:37Onların en son ne zaman deprem ürettiğini uygulama üzerinden görebiliyorlardı.
00:43Dolayısıyla bir yakın tehdit var mı yoksa endişelenmeyi gerektirecek bir durum var mı yok mu bunu görebiliyorlardı.
00:51Şimdi tabi olayın bir diğer boyutu da bu faylarda olabilecek depremler meydana geldiği zaman nereler en çok etkilenir?
01:02Bununla ilgili de televizyonlarda sürekli il, ilçe isimleri verilerek, mahalle isimleri verilerek açıklamalar yapılıyor.
01:10Ama biz bunu doğru bulmuyoruz.
01:13Çünkü bir mahallede, bir ilçede belli bir alan çok zayıf zemin olabilirken bazı alanlar çok güçlü zemin olabilir.
01:22Orada depremin hasarı düşük olabilir.
01:25Biz de vatandaşımızın bu bilgi ihtiyacını, bilgi açtığını gidermek için deprem biz komiteyle ilave bir özellik daha getirme ihtiyacı duyduk.
01:35Burada bir fayın meydana getirebileceği en büyük deprem hesaplanabiliyor.
01:43Bunun üzerine vatandaşlarımız ekranda ilgilendikleri fayı tıkladıklarında arka plandan zeminle ilgili bilgiler çekilip,
01:53yine fayın üretebileceği deprem bilgileri çekilip, literatürde var olan en büyük deprem inmesini hesaplattırıp,
02:04hangi noktada, hangi lokasyonda meydana gelen deprem ağır hasara neden olur, nerelerde daha hafif hasara neden olur,
02:15bunun hesabını deprem biz komiteyle uygulamasına yerleştirmek üzere bir yazılım geliştirdik.
02:21Vatandaşlarımız deprem biz komiteyle üzerinden faya tıkladıklarında hangi alanlarda, kendi alanlarında hafif hasar mı olur, ağır mı hasar olur,
02:32depremi şiddetli mi hissederler yoksa az mı hissederler, bunu görebilecekler.
02:37En büyük yer inmesi, yer sarsıntısını hesaplayan formülün içerisinde en önemli parametrelerin başında bir faya uzaklık var.
02:46Bu faya uzaklık bilgisi hesaplanıyor, onun yanı sıra bir de zemin durumu, zemin durumunu veren jeofizik parametreler var.
02:56Bu jeofizik parametrelerden yola çıkarak seçtiğiniz yerdeki zemin bilgisini de alıyor.
03:04Faya uzaklık, zemin bilgisi ve bir formülasyon var.
03:08Bu formülasyonla bunlar yerine koyuluyor bu veriler, yazılım hesaplamayı gerçekleştiriyor ve karşımıza hangi zeminin meydana gelecek depremden ne kadar hasar alacağını tahmin ediyor.
03:22META haritasındaki bu fayın geometrisine göre ilgili formülü çalıştırdığımız takdirde gördüğünüz üzere kırmızı noktalar, kırmızı bölgeler olası deprem meydana geldiği takdirde depremi en güçlü hissedecek alanları gösteriyor.
03:42Sonra sarı alanlar orta hasar olabilecek alanları gösteriyor, yeşil alanlar çok hafif zarar olabilecek yerleri gösteriyor.
03:50Bu kırmızı bölgedeki bulunan yapıların bu zemin durumuna göre, bu yapı tarzına göre inşa edilmeleri gerekiyor.
04:01O yüzden bunların gerçekten bu deprem seviyesine göre, hasar seviyesine göre oradaki yapıların gerçekten buna uygun dizayn edilip edilmediğinin kontrol edilmiş olması gerekir.
04:17Ve gerekirse de kentsel dönüşüme öncelikli olarak bu kırmızıyla görülen alanlardan başlamak en doğrusu olur.
04:26Biz tek parça olarak değerlendirdiğimiz zaman karşımıza bu şekilde bir tablo çıkıyor.
04:32Burada gördüğümüz en enteresan şey İstanbul tarafı bu deprem, bu kolda beklenen deprem meydana geldiğinde İstanbul tarafında çok güçlü bir sarsıntı gözlenmiyor.
04:49Dikkat ederseniz sarı bölgede kalıyor.
04:51Daha çok Çanakkale üzerinde sarsıntı çok daha güçlü olarak hissediliyor.
04:59Ve ağır hasar beklentisi de yine bu bölgede olacak gibi görünüyor.
05:05Şimdi tabii uygulama arka planda çok büyük veri kullanıyor.
05:08Bu veri kullanımı nedeniyle hesaplama sırasında zaman geçiyor.
05:13Biz burada uygulamamızı deprem biz uygulamasında bu şekilde çok yoğun bir şekilde girildiğinde herkes çalıştırmaya çalıştığında programı bir tıkanıklık meydana gelebileceği için.
05:30Biz bu hesaplama işlerini ayrıca kendimiz gerçekleştirip hesaplanmış görüntüleri deprem biz uygulamasına entegre edeceğiz.
05:40Biz kısa bir süre sonra tek tek fayların deprem biz uygulamasına entegre edilmiş halini vatandaşlarımız sayfadan görmeye başlayacaklar.
05:52Biliyorsunuz Marmara Denizi içerisinde çok konuşulan bir diğer segment de Güney segmenti, Kuzey Anadolu fayının Güney segmenti.
06:02Bu gemlik körfezinden denizin içerisine dalıyor.
06:07Sonra Bursa'nın Marmara Denizi kıyıları üzerinden, Mudanya önlerinden bandırmaya doğru uzanıyor.
06:15Bu kol içinde hesaplamayı, olası deprem için hesaplamayı yaptığımız zaman görüyoruz ki kıyı bölgelerinde ağır hasar meydana gelebileceği gibi
06:29Bursa'nın göller bölgesinde de zemin zayıf olduğu için o göl kıyılarında da ciddi hasar meydana getirme durumu söz konusu.