Oynatıcıya atlaAna içeriğe atlaAltbilgiye atla
  • 13.12.2024
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ziya Oğrak, son zamanlarda artan ayı saldırılarına karşı vatandaşları uyardı. “Kendinizi olduğunuzdan daha iri gösterin” dedi.
https://haberglobal.com.tr/gundem/uzmani-ayi-saldirilarina-karsi-boyle-uyardi-kacmayin-irilesin-iri-gosterin-403620

Kategori

🗞
Haberler
Döküm
00:00Ekim ile Ocak arası dönem, yani kış uykusunun hazırlık dönemi ve ağırlıkların arttığı aşırı beslenmek istedikleri ve kendilerine yatak yap uyumak için hazırlandıkları dönem ve bu dönemde tabi mevsim biraz soğuyunca hafif vücut ısıları düşüyor, nabızları azalıyor, bir yerde ayılar da uyuşuk bir hale geliyorlar.
00:25O yüzden hayvanın kaçacak şeyi de olmuyor yani o kendisi dediğim gibi normalde insanla karşılaştığı zaman genellikle kaçan bir hayvan. Bu dönemde daha dikkatli olmak lazım.
00:37Türkiye'de de baktığımızda tahminler 3000-5000 civarında bir ayı varlığını gösteriyor ki tabi bunların da düşmanları olmadığı için daha doğrusu besin zincirinin en üstünde oldukları için bunlara zarar verecek başka bir yırtıcı da yok Anadolu'da baktığımızda.
00:59Bu açıdan tabi sürekli çoğalmaları söz konusu yani ayı saldırılarına baktığımızda yapılan çalışmalar %3-4 gibi de ölümle karşılaşılıyor sonuç olarak.
01:13Tabi bu dönem onların tehlikeli bir dönemi Ekim-Ocak arası bu yüzden daha dikkatli olmak lazım daha kalabalık bir şekilde ve gürültü çıkararak onların yaşam alanlarına girdiğimizde ki genellikle işte ormanlar, kayalık, dağlık bölgeler Türkiye'de Karadeniz bölgesi, Trakya ve Güneydoğu hariç hemen her bölgede bulunuyorlar baktığımızda.
01:41Evet ayı saldırılarında şöyle bir şey de var yani yapılan çalışmalar ayı saldırılarının %3 oranında aslında anne ayılar tarafından, yavrulu anne ayılar tarafından gerçekleştirildiğini görüyoruz.
01:53O yüzden özellikle anneler, yavrulu anneler daha tehlikeli saldırı açısından onlar daha fazla işliyor ama tabi büyüklük itibariyle seksüel dimorfizm dediğimiz cinsiyetlere göre büyüklük farkı açısından erkekler dişilerden %30 daha iriler normalde ki baktığımızda Türkiye'dekilerin içinde 400-500 kiloyu geçen erkek ayılar var.
02:19Tabi şimdi bu mevsimde mevsimden ilişkisinden çok belki onların yaşam alanlarını daralttık biz yani insanlar olarak artık tabi tarım ve hayvancılıkta da işte arıcılar vesaire baktığımız zaman hep onların alanlarına giriyoruz böyle olunca alan daralıyor.
02:39Belki kışın beslemek için mecbur kalıyorlar insanların yaşadıkları alanlara yaklaşmak için ve özellikle piknik alanlarında insanların çevreye gelişigüzel besin attıklarını atmaları da onları bir yerde bu bölgelere çekiyor.
02:55Çünkü ayılar çok iyi koku alırlar ama görme duyuları zayıftır aslında o yüzden ayıyla karşılaştığımız zaman yani vücudumuzu irileştirecek şekilde ellerimizi açarak elimize bazı cisimler alarak kendimizi olduğumuzdan daha iri göstermek bazen onun kaçması için işe yarayabilir.
03:15Kesinlikle koşarak kaçmayı denememek lazım bu çok önerilmiyor çünkü ayılar her ne kadar iri hantal gözükse de yavaş yürüse der de 40-50 km saatte hızla koşabilen canlılar o yüzden böyle bir kaçarak kurtulmak çok yakınsanız işe yaramayacaktır.
03:35Ayılar insanlarla beslenmiyor yani beslenmek için insanlara saldırdığı bir vaka yok yani oturup insanı yemesi söz konusu olmuyor ama ola ki hani bazen uyuyan bir ayıyı da uyandırma özellikle avcıların köpeklerle söz konusu olabiliyor böyle bir tahrikle kışın uçunda uyuyan bir ayıyı da uyandırabiliyoruz.
03:55Tabi hayvan dediğim gibi uyuşuk bir halde onunla burun buruna geldiğinizde tabi yapılan çalışmalar kesinlikle kaçmak veya ağaca tırmanmak işe yaramıyor.
04:06Bunun yerine hani hayatta kalmaya çalışmak için yere yatıp hareketsiz durmak işte yüzünüzü aşağıya gelecek şekilde elinizi başınızı kulaklarınızı kafanızı koruyacak şekilde yatmak belki sizi bir miktar yaralanmanıza neden olur ama hayatta kalmanız için yapılacak bir eylem olarak önerebiliriz.
04:36Abone olmayı unutmayınız.

Önerilen