00:00Nisan'da İmcin Nehri dolaylarında başlayan muharebede Çin kuvvetleri tarafından çemberi alındığını ve çemberi yarmaya çalışırken
00:29birliğinden irtibatının koptuğunu, bu olayın neticesinde de esir düştüğünü görüyoruz.
00:3530 Ağustos 1953'de Panmunjom'da serbest bırakılmış.
00:411 Haziran ve 1 Haziran 25 Haziran 1951 tarihleri arasında 5. Kamp'ta, Pyongtong'da.
00:4725 Haziran 1951 ve bölüğün bir üyesi personeli.
00:53Bununla beraber 1951 Nisan ayında İmcin Nehri dolaylarında Çinliler tarafından esir alındığını, büyük bir askeri güç tarafından çemberi alındığında
01:08bu 2. Kamp'ta yani Subay Kampı'nda tutsak edilmiş ve Subay Kampı'nda görev olarak kendisine ağır taşları ve ağaçları taşıması verilmiş.
01:17Yüzbaşı İhsan Selim'in yeni gün yüzüne çıkan dosyasının içerdiği bilgilere göre,
01:22Yüzbaşımız 2 Eylül 1953 günü özgürlüğüne kavuştu.
01:472017 yılında Amerika'da Kalaşı Park National Archives 2'de Kore Savaşı'nda esir düşen askerlerimiz hakkında bir araştırma yapmıştım.
02:07O dönemde özellikle alt rütbeli askerlerimizin sorgu tutanakları açıktı ve sorgu tutanaklarını aldım.
02:14O dönemde bir de Amerikan ordusunun askerlerimiz hakkında yaptırdığı bir çalışmanın raporunu bulmuştum.
02:20Bu raporu sorgu tutanaklarıyla beraber mukayeseli bir şekilde okudum.
02:24Ancak o dönemde üst rütbeli subaylarımızın dosyaları açık değildi.
02:282017 yılında yaptığım başvuru birkaç gün önce sonuçlandı ve dosya tarafıma özellikle Yüzbaşı İhsan Selim'in dosyası,
02:37ki kendisi en üst rütbeli 2 subayımızdan biridir, Yüzbaşı İhsan Selim'in dosyası tarafıma ulaştırıldı.
02:43Daha önce sorgu tutanaklarından ve Amerikan ordusunun yaptırdığı çalışmalardan ben Kore Savaşı'nda Türk Esirler isimli bir kitap yazmıştım.
02:52Ancak Kore Savaşı'nda esir olan askerlerimizin bu esaret hikayesinin en önemli, yapmazın en önemli parçası eksikti.
03:00Yüzbaşı'nın dosyasıyla beraber onların o kahramanlık hikayeleri tamamlanmış oldu.
03:071953 yılında Kore Savaşı'nın ardından ateş şikes imzalanmasıyla birlikte savaşın tarafları esir askerleri takas etmişlerdi.
03:18Amerikan askeri istihbaratı Amerikalı askerlerle birlikte Türk askerlerini de sorguya almış.
03:23Bunun sebebi de şu, savaş boyunca esir kamplarından çeşitli istihbaratlar ulaşmış Amerikan ordusuna.
03:30Amerikalı esirlerin, Kore Kuvvetleri esirlerinin özellikle sorgu tutanaklarına baktığımızda %50'sinin hayatını kaybettiğini görüyoruz esir kamplarında.
03:37Bununla beraber ve buna karşın diyelim Türk askerlerimiz arasında esir kamplarında hayatını kaybeden tek kişi dahi yok.
03:46Yine Amerikalı esirlerin Komünist Çin kuvvetleriyle esir kampında özellikle %15'inin iş birliği yaptığını görüyoruz.
03:54Yani düşmanla iş birliğinin yaptığını görüyoruz.
03:56Fakat sorgu tutanaklarına baktığımızda yani Amerikan ordusunun Türk askerleri üzerine yaptırdığı çalışmaya baktığımızda iki askerimizin düşmanla bir defaya mahsus olarak iş birliği yaptığı.
04:06Bunun da Türk askerlerimiz tarafından esir kampında organize edilen bir divanı harpte bu askerlerimizin iş birliği yapan askerlerimizin yargılandığı,
04:16yargılanma sonucunda ceza olarak ağır şekilde darp edildikleri ve esaretlerinin sonuna kadar göz hapsinde tutulduklarını görüyoruz.
04:24İki ordunun esir askerleri arasında böyle ciddi bir esaret performans farkı oluşunca ki özellikle de Amerika o dönemde Türkiye'ye askeri ve ekonomik yardım yapan bir ülke.
04:36Amerikan ordusu esir Türk askerlerimizin sorgu tutanaklarını askeri ve sivil kurumlara vererek bilimsel çalışmalar yaptırmış.
04:43Bu bilimsel çalışmaların sonucunda raporlar oluşturulmuş.
04:47Bu raporlara ulaşmıştım 2017 yılında ilk defa.
04:50Bunun sonucunda da esir olan askerlerimizin sorgu tutanaklarının peşine düştüm ve 2017 yılında yaptığım başvuru bundan birkaç gün önce sonuçlandı.
05:01Dosya tarafıma iletildi ve bu sayede orada esir olan askerlerimizin esaret hayatları ve deneyimleri hakkında daha önce gün yüzüne çıkmamış yeni bilgilere ulaştık.
05:11Ki bu bilgiler özellikle Amerikan ordusunda ve NATO askeri çevrelerinde sık sık dile getirilen fakat belgelendirilemeyen iddialar vardı, savaş efsaneleri vardı.
05:23Örneğin esir kamplarında askerlerimizin kendi aralarındaki emir komuta zincirini asla bozmadıkları,
05:29üst rütbeli bir subay Çinliler tarafından aralarından alındığı zaman hemen alt rütbedeki askerimizin komutayı devraldığı,
05:36aralarındaki birlik ruhunu kesinlikle bozmadıkları, hayatı idame yeteneklerinin çok güçlü olduğuna dair gurur verici iddialar vardı.
05:44Ancak bunları ilk defa Yüzbaşı İhsan Serim'in sorgu tutanaklarında elle tutulur, gözle görülür bir şekilde isim isim ve tarihleriyle beraber görebiliyoruz.
05:54Amerikan ordusunun Türk esir askerlerimiz üstüne yaptırdığı çalışmanın sonuç kısmı ile 1955 yılında yayınlanan ve hala kullanımda olan Amerikan muhalif askerinin ilk kitabı birebir örtüşmektedir.
06:09Bu da bize şunu gösteriyor, Amerikan ordusu Kore'de esir olan askerlerimiz üzerinde yaptırdığı bilimsel çalışmalarını kendi askeri eğitimlerini yeniden yazmak için kullanmıştır.
06:20Yine aynı şekilde hayatı idame, kaçma kurtulma sorguya mukavemet eğitimleri de Kore'de esir olan askerlerimizden örnek alınarak esinlenerek hazırlanmıştır.
06:29Amerikan ordusunun yaptırdığı çalışmanın sonuçları arasında şu çok çarpıcıydı benim için, Türkler hayatı idame ve mukavemet güçlerini nereden alıyorlar?
06:40Ve bu sorunun cevabı şuydu, tarihlerinden, kültürlerinden.
06:43Yüzbaşı İhsan Serim, Ispartalı, bende burdurlu olduğum için aslında bir anlamda hemşerim sayılır.
06:49Kendisinin bir evladı da yok, belki olsaydı babasının sorgu tutanaklarının peşine düşerdi.
06:55Ama olmadığı için, bende dosyalarla karşılaştığım için kendime görev edindim ve 7 yıl boyunca dosyayı alabilmek için bekledim.
07:02Dosyayı aldıktan sonra iki yeğenine ulaştırdım ve onların da bana söylediği, kendi evladı olsaydınız ancak bu kadar uğraşırdınız diye çok teşekkür ettiler.
07:11Ben de kendilerine çok çok teşekkür ediyorum.
07:14Dosyalarla benle ilk karşılaştığım için, Allah nasip ettiği için ben çok mutluyum ve çok gururluyum.
Yorumlar