Maymun çiçeği nasıl bir hastalık?

  • geçen ay
Sağlık Bakanlığı'ndan maymun çiçeği açıklaması: Vaka var mı, kısıtlama gelecek mi?

Category

🗞
News
Transcript
00:00Seninde belirttiğin gibi Dünya Sağlık Örgütü dün bir açıklama yaptı ve dünya aslında ayağa kalktı diyebiliriz çünkü COVID-19 döneminde ağır bir pandemi dönemi yaşadık iki buçuk yıl boyunca adeta dünya dönmesini durdurdu diyebiliriz.
00:14Tabii senin de söylediğin gibi çok önemli bir konum var yanımda enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doktor Gökçe Demir var onunla beraber yaklaşık 7 dakika boyunca bu hastalığı konuşacağız.
00:24Şimdi çiçek hastalığından türediğini biliyorum ben de bayağı bir araştırdım fakat tehlikeli ve Afrika'da şu anda 14 ülkeye yayılmış durumda vakalar çok hızlı bir şekilde artıyor ilk önce bu virüsü biraz sizinle beraber tanıyalım isterim.
00:40Evet sizin de ifade ettiğiniz gibi aslında maymun çiçeği çiçek virüsü ailesinin bir üyesi evet ilk başta Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde vaka bildirildi sonrasında diğer Afrika ülkelerine yayıldı ancak son yıllarda Avrupa'nın pek çok ülkesinde yeni vakaların tanımlanması Amerika kıtasında görülmesi tabii ki onu daha global bir sorun haline getirdi.
01:052022 yılında ilk kez Dünya Sağlık Örgütü bu hastalıkla ilgili alarm verdi 2023 yılında da tip 1 dediğimiz daha ağır bir formuna geçtiğini biliyoruz Temmuz ayında tüm dünyada bazı verilere göre 90.000 gibi rakamlar telaffuz ediliyor ciddi bir vakı sayısında artış oldu.
01:25Nasıl bir hastalık bu aslında ilk başta diğer bütün viral hastalıklarda olduğu gibi halsizlik kırgınlık kaseklem ağrısı gibi spesifik olmayan yakınmalarla başlıyor sonrasında lenf bezlerinde şişlik boyun olabilir kısıklar olabilir koltuk altında lenf bezlerinde büyümeler yüksek ateş ve akabinde genellikle önce yüzden başlayan ama kollarda bacaklarda hatta avuç içi ayaktabanları da dahil.
01:55İçi su dolu kabarcıklarla seyreden deri döküntüleri ile gidiyor bulaş yolu temas yolu ama burada direkt temas düşünmeyelim sadece evet direkt olarak biz o lezyonlara temas edersek bu şekilde bulaşabilir ama indirekt yoldan ortak kullanılan havlular çarşaflar yastık kılıflarıyla da bulaşması mümkün yani indirekt temas yoluyla da bulaşabilir.
02:20Peki hocam şimdi biz covid-19'u ilk duyduğumuz zaman Çin'de çıktığını ve Avrupa'ya gelmesinin çok zor olduğunu ifade etmişlerdi uzmanlar fakat aslında öyle olmadı tüm Avrupa'yı ve ülkemizi de etkisi altına aldı şimdi tam tersi Afrika'da aşağıda bir olay var böyle bir virüse karşı karşıyayız fakat şunu sormak istiyorum sizlere az önce Sağlık Bakanlığı bir açıklama yaptı ek tedbire gerek yok dedi ülkemizde görülmedi dedi ve biz Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına tabii ki güveniyoruz.
02:50Eski makamlardan geldiği için fakat şu anda Avrupa'da görülen ülkeler var mı?
03:20En kritik sorulardan bir tanesi şu biz çok fazla Afrika uyruklu öğrenci ülkemizde misafir ediyoruz birçok üniversitemizde onlar gelip eğitimlerini görüyorlar ve covid-19'u biz aslında uçaklarda termal kameralarla az da olsa nispeten biz tespit edebiliyorduk fakat şimdi üniversite dönemleri başlayacak Eylül ayı itibariyle birçok üniversite açılacak.
03:48Biz Afrika'dan gelen öğrencileri nasıl kontrol edeceğiz böyle bir salgın ülkemizde mümkün olabilir mi?
03:54Bravo çok önemli bir konuya değindiniz.
03:57Hakikaten şunu biliyoruz ki seyahat amaçlı Afrika'dan pek çok gelen insan turist olduğu gibi yerleşik bir şekilde de Afrika kıtasından birçok insan var ve bunlardan önemli bir bölümü de üniversite öğrencisi popülasyonu.
04:14Ve artık önümüzde eğitim öğretim yeni eğitim öğretim yılı başlıyor bu insanlar ülkelerinden gelecekler belki de Kuluçka döneminde o size saydığım.
04:24Kuluçka dönemi var mı ne kadar ona dikkat çekeyim çok kısa araya giriyorum kusura bakmayın.
04:28Estağfurullah elbette Kuluçka dönemi var bazen hani 1-3 hafta gibi de uzayabiliyor.
04:33O sırada virüs içeride çoğalmaya devam ediyor.
04:36Belki o dönemdeyken gelecek hastalık bulguları burada görülecek bu bir risk ve şu an hani aktif bir tarama çalışması yok Türkiye'de.
04:44Belki en azından Afrika'dan seyahat edecek insanlar için bir evet belki DNA'sını genomunu bulmak için bir PCR testiyle tarama belki bu kadar hızlı bir şekilde organize edilemez ama hastalık açısından en azından taranabilirler.
05:01Yakınları sorgulanabilir böyle formlar doldurulabilir.
05:05Yine bir diğer problem şu an buna yönelik spesifik testler yani hastalık sizde var mı yok muyu söyleyen PCR testleri sadece halk sağlığı laboratuvarlarında referans laboratuvarlarında var merkezde Ankara'da.
05:19Belki zaman kazanmak adına bu dönemde hazır bizde hastalık yokken büyük üniversite hastanelerinde eğitim araştırma hastanelerinde bu testler bir şekilde test kitleri alınsa ve hazır bekletilse belki süreç daha hızlı işler.
05:36Hocam çok teşekkür ederim çok sağ olun çok bilgilendirici bir yayın oldu gerçekten.
05:40Evet İrem sözü sana bırakmadan önce şuna dikkat çekmek lazım hocamın da söylediği gibi bu direkt bir temasla bulaşabiliyor fakat yan yollarla da örnek veriyorum hastanın kullandığı havluyla çarşafla oturduğu noktayla birçok noktayla bulaşabiliyor.
05:57Önümüzdeki günlerde maymun virüsünün çok fazla gündemde olacağını da bizler biliyoruz sözü yeniden merkeze bırakalım.

Önerilen