00:00Merhaba, ben Elif Kayın, Eğitim ve Görme Engeller Derneği yönetim kurulu üyesiyim.
00:06Eğitim ve Görme Engeller Derneği, 2013 yılından bu yana, görme engelli öğretmenlerin mesleki yaşamda karşılaştıkları sorunlara çözümler üretmek için çalışmaktadır.
00:16Son olarak yayınlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısındaki iki husus,
00:21görme engelli öğretmenlerin mesleki yaşamları olumsuz etkileyeceğinden derneğimiz kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı hissetmiştir.
00:28Bu maddelerden birincisi, görme engellilerin öğretmen olmasını doktorlar karar verecektir.
00:34Atama sonrasında görme engellilerden, sağlık kurullarından öğretmenlik yapabileceklerine dair rapor almaları beklenmektedir.
00:43Ancak Türkiye'deki hekimlerin engellilikle ilgili önyargıları ve eksik bilgileri sebebiyle,
00:50görme engelli öğretmenlerin mesleki yeterliklerinin olmayışı gerekçesinden dolayı bu raporun verilmesi güç hale gelmiştir.
00:59Bu durum, görme engelli öğretmenlerin mesleki motivasyonlarını olumsuz derecede etkilemektedir.
01:05İkinci madde, görme engelli öğretmenler geri hizmete çekilebilir.
01:10TASLAK kanununda, öğretmenlik mesleğinin yerine getiremediği takdirde öğretmenlerin akademiye yönlendirilmesi ve başarısız olunması durumunda geri hizmete çekilmeleri öngörülmektedir.
01:21Bu madde, görme engelli öğretmenlerin önyargılı eğitim idarecileri ve müfettişleri sebebiyle onların görme engelli öğretmenlerle ters düşmelerine yol açmakta
01:32ve bu durum, görme engelli öğretmenlerin mesleki yaşamlarını olumsuz derecede etkilemektedir.
01:38Bu sebeple derneğimiz, bu maddenin kanun tasarısından tamamen çıkarılmasını talep etmektedir.
Yorumlar