1 OCAK 2024 TARİHİNDEN İTİBAREN İÇ TİCARET ALANINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK OLAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER

  • 6 ay önce
1 OCAK 2024 TARİHİNDEN İTİBAREN İÇ TİCARET ALANINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK OLAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER

Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek, tüketici mağduriyetlerini engellemek, üretici-tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ticari faaliyetleri ve iç piyasayı düzenlemek amacı ile bir dizi düzenlemeyi yeni yılda yürürlüğe koyuyor, bazılarının da yürürlük süresini uzatıyor.

FİYAT ETİKETİ YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DÜZENLEMELER

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile; "lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunan işyerleri tarafından, fiyat ve menü bilgileri giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılacak, takılacak veya konulacak." Bu düzenleme ile, hizmet sunumundaki ihtilafların önlenmesi, keyfi fiyat artışları yapılması ve tüketicilerin mağduriyetini engellemek amaçlandı.


PERAKENDE TİCARET ALANINDA YAPILAN DÜZENLEMELER

Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ilişkilerde; bazı husus ve faaliyetler "haksız ticari uygulama” olarak tanımlandı ve bu uygulamalar yasaklandı. Ayrıca, tarım ve gıda ürünlerinin konu olduğu ticari ilişkilerde "üretici veya tedarikçiye nihai perakendeci tarafından azami ödeme süreleri" yeniden belirlendi. Bu kapsamda:

Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ödeme süresi "45 gün” olarak öngörüldü. Bu süre, alacaklının ölçeğinin borçlunun ölçeğinden küçük olması durumunda küçük ölçekli alacaklı İşletmeyi korumak amacıyla "30 gün” olarak belirlendi.

• Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulmayan tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ise ödeme süresi alacaklının ölçeğinin borçlunun ölçeğinden küçük olması durumunda yine aynı amaçla “60 gün” olarak belirlendi.

Ayrıca, Ticaret Bakanlığına, işletme konusu hızlı tüketim mallarının satışı ve şube sayısı 200'den fazla olan zincir mağazalara, 250 metrekareden fazla satış alanına sahip şubelerinde uygulanmak üzere, tibbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünü satış yükümlülüğü getirme yetkisi verildi.

İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARININ VE TAŞINMAZLARIN İNTERNET İLANLARINA YÖNELİK YAPILAN DÜZENLEMELER

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik ve Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklikle, aldatıcı ve sahte ilanların engellenmesini teminen gerek otomotiv gerekse emlak sektöründe ilan platformlarına, ilan verenlerin kimlik ve iletişim bilgilerini doğrulama ve ilan verme yetkilerinin bulunup bulunmadığını kontrol etme yükümlülüğü getirildi. 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlanan söz konusu hükme aykırı davranan ilan sitelerine ilan başına 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanması hususu düzenlendi.