Suurempi kuin F-35 hävittäjä oleva drone laukaistaan Britannian Kuninkaallisen laivaston lentotukialukselta

3 months ago
Britannian Kuninkaallisen laivaston lentotukialukselta laukaistu suurin miehittämätön ilma-alus on raivannut tietä Yhdistyneen kuningaskunnan merivoimien seuraavan sukupolven ilmavoimalle.

Nimellä 'Mojave' tunnettu erityisesti muunnettu ilma-alus - jota ohjataan kauko-ohjattavasti tietokoneterminaalista "pilottin" toimesta - nousi ilmaan ja laskeutui turvallisesti takaisin HMS Prince of Wales -lentotukialukselle ainutlaatuisessa testissä Yhdysvaltain itärannikolla.

Drone voi kantaa neljä Hellfire-ohjusta.

Tämän kokoluokan miehittämättömät koneet – yhdeksän metriä pitkä, 17 metrin siipiväli (kuusi metriä leveämpi kuin F-35B Lightning hävittäjä) ja yli 1,5 tonnia täysin varusteltuna – ei ole koskaan aiemmin lentänyt lentotukialukselta Yhdysvaltain laivaston ulkopuolella.

Virginian rannikolla suoritettu testi avaa Yhdistyneen kuningaskunnan Queen Elizabeth -luokan lentotukialusten potentiaalin entisestään, osoittaen kuinka nykyaikaiset miehittämättömät ilmajärjestelmät voivat toimia rinnakkain viidennen sukupolven miehitettyjen ilma-alusten, kuten Lightningsien, kanssa.

"Mojaven testaus on ensimmäinen eurooppalainen – ensimmäinen kerta, kun tällaisen kokoluokan kauko-ohjattava ilma-alusjärjestelmä toimii lentotukialukselta Yhdysvaltojen ulkopuolella", sanoi Royal Navyn kehitysjohtaja kontra-amiraali James Parkin, jonka tiimi suunnitteli testin.

Kuninkaallinen laivasto on kahden vuosikymmenen ajan käyttänyt miehittämättömiä ilma-aluksia laivoiltaan, mutta nykyiset Fleet Air Armin järjestelmät – kuten käsin laukaistava Puma ja tammikuussa käyttöön otettava uusi minikopteri Peregrine – on suunniteltu lyhyen kantaman valvontaoperaatioihin maalla ja merellä.

Mojave – MQ1C Gray Eagle -ilma-aluksen versio, joka on sovitettu lyhyisiin nousuihin ja laskuihin vieläkin lyhyemmiltä kiitoradoilta kuin Queen Elizabeth -luokan lentotukialusten lentokansi – on paljon suurempi ja monimutkaisempi ilma-alus.

Pohjoisamerikkalaisen General Atomics -yhtiön valmistama Mojave pystyy suorittamaan lukuisia pitkäkestoisia tehtäviä keskikorkeudelta.

Se on samaa ilma-alusperhettä kuin Royal Air Forcen uusi Protector RG Mk1 -ilma-alus, ja nämä "keskikorkeuden pitkäkestoisen kestävyyden" kauko-ohjatut ilma-alukset pystyvät suorittamaan pitkän kantaman valvonta- ja hyökkäystehtäviä monien tuhansien neliökilometrien alueella.

Testiin sisältyi kuukausien suunnittelu Kuninkaallisen laivaston asiantuntijoiden, General Atomicsin ja HMS Prince of Walesin miehistön toimesta – yksi monista miehittämättömien ilma-alusten ja F-35:n tänä syksynä suorittamista testeistä, joilla pyritään laajentamaan Yhdistyneen kuningaskunnan kahden lentotukialuksen operaatioiden rajoja.

HMS Prince of Wales suorittaa nyt intensiivistä harjoitus- ja testaustoimintaa Yhdysvaltain merijalkaväen kanssa ennen paluutaan Portsmouthiin ensi kuussa.

Lähde: ukdefencejournal

Valokuvat ja videot: Twitterin uudelleentuotanto @HMSPWLS


Recommended