Türkiye'nin maske sıkıntısı var mı? Maske üretim kapasitesi açıklandı!

  • 4 yıl önce
Türkiye'nin maske sıkıntısı var mı? Maske üretim kapasitesi açıklandı!

Kovid-19 ile mücadelede birçok ülke tıbbi malzeme ve cihaz sıkıntısı çekerken, Türkiye üretim kapasitesini artıran adımları hızla atarak vatandaşlara ücretsiz maske dağıtmaya başladı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede birçok ülke tıbbi malzeme ve cihaz sıkıntısı çekerken, hatta bazıları arasında maske ve koruyucu ekipman çekişmeleri yaşanırken Türkiye, üretim kapasitesini artıracak adımları hızla hayata geçirerek vatandaşlarına ücretsiz maske sağlamaya başladı.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları, Sağlık Bakanlığının koordinasyonu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği, Ticaret Bakanlığının ticaret önlemleri ve denetimleri, İçişleri Bakanlığının fırsatçıları sıkı takibi, Milli Eğitim Bakanlığının katkıları ve halkın gönüllü çabalarıyla Kovid-19 mücadelesinde maske, koruyucu ekipman ve tıbbi cihaz konusunda büyük mesafe katetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu önlemler ve milletin dayanışması sayesinde, maskelerin artık parayla satılmayacağını, vatandaşlara ücretsiz dağıtılacağını açıkladı.

Adım adım maske başarısını sağlayan süreç
Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü günlerde bazı fırsatçıların maske, kolonya, dezenfektan ve gıda ürünlerinde fahiş fiyat uygulamalarına geçit vermeyen Ticaret Bakanlığı, vakit kaybetmeden 81 ilde eş zamanlı denetimlerle bu gibi uygulamaların artmasının önüne geçti. Gelen şikayetleri de değerlendiren Reklam Kurulu toplam 198 firma hakkında 10 milyon 90 bin 60 lira idari para cezası uygulayarak, bunların isimlerini kamuoyuyla paylaştı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, öncelikle iç piyasa ihtiyacının karşılanmasına yönelik tedbirler aldıklarını belirterek, tıbbi maske ve solunum cihazlarının ithalatında ilave gümrük vergilerini kaldırdıklarını, ihracatını da Sağlık Bakanlığının ön iznine bağladıklarını açıkladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da sanayide maske üretimi konusunda hiçbir sıkıntı olmadığını ifade etti. Cerrahi maske, N95 maske, koruyucu tulum üretimi için yeterli imkanın bulunduğunu vurgulayan Varank, bu süreçte günde 25 milyon maske yapılabilecek kadar kumaşın ham madde olarak üretildiğini, günlük maske yapım kapasitesinin de 8 milyona ulaştığını bildirdi.

Öte yandan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kovid-19 ile mücadele için TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde aşı geliştirme çalışmalarına odaklanırken, teknopark firmalarına kira düzenlemesi yapıldı. Ayrıca KOSGEB aracılığıyla dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske, eldiven gibi sağlık ürünlerinin yerli üretimine işletme başına 6 milyon liraya kadar destek paketi hayata geçirildi. Kovid-19'un teşhis ve tedavisinde kullanılan ürünler de TÜBİTAK kanalıyla desteklendi. Kalkınma ajansları aracılığıyla toplam bütçesi yaklaşık 220 milyon lira olarak belirlenen "Kovid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı" kapsamında, salgının yayılımını en aza indirmeye yönelik acil çözüm sunan projelerin desteklenmesi sağlandı.

Önerilen