Türk Profesörden Devrim Gibi Buluş

  • 6 yıl önce
Paylaş, herkes izlesin... Haberi okumak için →

Geliştirilen MicNo teknolojisi ile artık nano teknoloji pek çok alanda güvenilir bir şekilde kullanılabilecek.

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Suvacı, geliştirdikleri güneş kremiyle daha az aktif malzeme ile daha yüksek oranda güneşten koruma sağlandığını açıkladı. MicNo teknolojisinin çevreci olduğuna da dikkat çeken Suvacı,“Çünkü nano taneciklerin hem güvenlik hem de çevre ile ilgili sorunları var halâ, ama belki MicNo bunların hepsine çözüm bulabilecek. Örneğin, nano tanecikler suyla taşınıp bitki köklerine ulaşarak bitki köklerinde birikebiliyorlar ve bu da bitkilerin önce büyümelerini engelliyor sonra da bitkiler kuruyor. MicNo ise yaptığımız ön çalışmalarda gösterdi ki bu anlamda Micron tanecikler gibi davranarak su tarafından taşınamıyor. Bu anlamda da MicNo, nano taneciklere göre çok daha çevreci özellikler taşıyor” şeklinde konuştu.

NASIL ORTAYA ÇIKTI ?

MicNo tanecik teknolojisinin ne olduğunu açıklayan Suvacı, şunları söyledi:

“Bu tanecik teknolojisi Micron ve Nano teknolojilerinin birleşmesinden ortaya çıkan yeni bir teknoloji. Nano teknolojiyi biliyoruz aslında, bunu açarsak; malzemeler milimetrenin milyonda biri (yaklaşık bir saç telinin binde biri) boyutuna indirildiklerinde özelliklerini değiştiriyorlar, yani altın normalde sarı ama Nano boyutuna geldiğimizde kırmızı ya da mor olabiliyor. Ya da iletken olan bir cisim iletkenliğini kaybedebiliyor. Aynı şekilde Nano parçacıklar da birçok alanda kullanılabiliyor.Tıpta tedavi amaçlı ya da güneş kremlerinde yüzeyi güneşten koruyucu filtre olarak kullanılabiliyor. Fakat bu noktada Nano parçacıklarla ilgili bazı problemler var. Bunlardan biri; Nano tanecikler çok küçük oldukları için kıl köklerinden ya da deriden nüfuz edebilme veya solunum yoluyla vücuda alınabilme riskleri var. Diğer tarafta Micron boyutlu tanecikler daha güvenli ürünler olmasına karşın estetik kullanım zorluğu var.

Bunlar iri tanecikli olduklarından kozmetik veya güneş kremi uygulamalarında pütürlü bir etki veriyor ve sürüldüğü zaman yoğurt sürmüşsünüz gibi beyazlık etkisi yaratıyor. Oysa Nano parçacıklar şeffaf görüntü veriyorlar ve estetik olarak daha çok tercih ediliyor. Böyle olunca bir tarafta Nanonun deri altına geçme riski ama buna karşın artı yönü; şeffaf olma özelliği, Micron’un da güvenli olmasına karşın kullanım zorlukları vardı. Tüm bu etkenler bir araya gelince acaba Nano parçacıkları birbirlerine yapıştırarak, bunu Micron boyutuna getirerek bir plaka oluştursak nasıl olur diye düşündük. Ve Micron ve Nano’nun birleşiminden MicNo ortaya çıktı.”

"ÇİNKO OKSİT ÜZERİNE YAPILDI"

Geliştirdikleri MicNo teknolojisinin şu anda güneş koruyucularda aktif malzeme olarak kullanılan Çinko Oksit üzerine yapıldığını paylaşan Prof. Dr. Suvacı, “Ancak bu alanla sınırlı kalmayabiliriz çünkü başka kimya formlarında da kullanılması için yeni bir teknoloji geliştirmiş oluyoruz aslında. Böylelikle MicNo teknolojisi ile Nano taneciklerindeki bu kullanım sorununa çözüm bulmuş oluyoruz” şeklinde konuştu. Çinkooksit’in yoğun bir şekilde pişik kremlerinde de kullanıldığını ifade den Suvacı, “Çinkooksit hem güneşten koruma anlamında hem de güvenilirlik açısından dermatologların da özellikle önerdiği ve hassas ciltler ve bebekler için tercih ettiği çok önemli bir madde” diye konuştu.


================================

İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:


İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi


İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri





İhlas Haber Ajansı hakkında


İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için

Önerilen