Do you want to remove all your recent searches?

All recent searches will be deleted

Az adóreform ellen tüntettek Romániában

10 hónappal ezelőtt0 views

Tüntetést tartottak az adóügyi reform ellen vasárnap este Romániában. Mintegy ezerötszázan vonultak a kormánypalota, majd onnan a Szociáldemokrata Párt székháza elé Bukarestben. Ugyanennyien tüntettek Románia több másik városában is.

A kormány tervei szerint január elsejétől minden társadalombiztosítási járulékot a munkavállalók fizetnének. Ez azt jelentené, hogy az adón felül a bruttó bérből 35 százalék járulékot vonnának le. A jövedelemadó ezzel egy időben 16-ról 10 százalékra csökkenne. Ahhoz, hogy a dolgozók nettó bére ne csökkenjen, legalább 20 százalékos béremelésre lenne szükség, erre azonban nem kötelezik a munkaadókat.

Az állami alkalmazottak fizetése azért nem csökken, mert egy másik törvénnyel azokat 25 százalékkal megemelik január elsejétől. Mindezekre a pénzügyminiszter szerint a gazdaság kifehérítése miatt van szükség.

A Mihai Tudose vezette kormány tervét a szakszervezetek és a munkaadói szövetségek is bírálták. Élesen kritizálta a törvényjavaslatot Klaus Ioannis államfő is, aki úgy fogalmazott: az ígért adóforradalom helyett “adókáoszhoz” fog vezetni az intézkedés. Az ellenzék bizalmatlansági indítvány benyújtására készül.

Report this video

Select an issue

Embed the video

Az adóreform ellen tüntettek Romániában
Autoplay
<iframe frameborder="0" width="480" height="270" src="//www.dailymotion.com/embed/video/x68y0np" allowfullscreen allow="autoplay"></iframe>
Add the video to your site with the embed code above