Search
Library
Log in
Watch fullscreen
5 years ago

Ταξιδεύοντας στη Σκιάθο

Adesmeytos
Adesmeytos
Από το λιμάνι του Βόλου το φέριμποτ διασχίζει τα νερά του Παγασητικού. Μετά από καμιά ώρα και αφού διασχίσει 41 ναυτικά μίλια ξεδιπλώνεται μπροστά μας το πρώτο νησί των Σποράδων. Καλως ήρθατε στη Σκιάθο.
Η πόλη της Σκιάθου είναι ο μοναδικός οικισμός του νησιού. Στη Χώρα χτυπά η κάρδια ολόκληρου του νησιού. Εδώ, βρίσκεται το λιμάνι της Σκιάθου και εδώ συγκεντρώνεται η εμπορική κίνηση.
Η πρωτεύουσα κτίστηκε γύρω στο 1830, στη θέση της παλιάς πόλης.
Περπατώντας κανείς στα σοκάκια της πόλης αποκαλύπτει τις μοναδικές της ομορφιές. Εικόνες παραδοσιακές, γραφικές, ρομαντικές, ειδυλλιακές. Όλες μαζί δημιουργούν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Σκιάθου. Μιας πόλης πολυπρόσωπης που ξέρει πώς να κατακτά τους ταξιδιώτες.
Οι δρόμοι της Χώρας τους καλοκαιρινούς μήνες πλημμυρίζουν από κόσμο. Στην οδό Παπαδιαμάντη επικεντρώνεται η μεγαλύτερη εμπορική κίνηση. Είναι ο κεντρικότερος δρόμος της πόλης και σε όλο το μήκος του καθώς και στα γύρω στενά θα βρείτε πολλά τουριστικά καταστήματα, από τα οποία θα αγοράσετε σουβενίρ για να θυμάστε πάντα τις διακοπές σας. Εκεί, θα δείτε και το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Λειτουργεί ως μουσείο και στο εσωτερικό του σώζονται πολλά έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα του σπουδαίου αυτού λογοτέχνη μας.
Αφήνοντας για λίγο τα πολύβουα σοκάκια και κατευθυνόμενοι προς το λιμάνι, βλέπουμε τη μικρή χερσόνησο Μπούρτζι, η οποία χωρίζει το λιμάνι της Σκιάθου στα δύο. Στο εμπορικό λιμάνι και το παλιό, στο οποίο αράζουν τα ψαροκάικα και τα καραβάκια που κάνουν το γύρω του νησιού. Πάνω στη μικρή πευκόφυτη χερσόνησο θα δείτε τα ερείπια του ενετικού φρουρίου που έκτισαν οι αδερφοί Γκίζι το 1207 όταν κατέλαβαν το νησί. Σήμερα, σώζονται μόνο λίγα ερείπια από τα τείχη του, ενώ στη χερσόνησο βρίσκεται και το κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου, που κτίστηκε το 1906 με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού.
Μπροστά στην είσοδο του Μπούρτζι βρίσκεται η προτομή του Παπαδιαμάντη.
Σε μια από τις τρεις κορυφές του λόφου πάνω στον οποίο εκτείνεται η πόλη, είναι κτισμένη η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το περίφημο ρολόι.
Κοντά στο λιμάνι, στη περιοχή Τσιφέρι θα δείτε το τελευταίο καρνάγιο του νησιού, που ναυπηγεί, συντηρεί και επισκευάζει μικρά πλοία.
Από τα παλιό λιμάνι ξεκινούν τα καΐκια που κάνουν το γύρω του νησιού και αγκυροβολούν στα κρυφά
λιμανάκια ή πηγαίνουν στο νησάκι Τσουκριά με την ονειρεμένη παραλία και στα φημισμένα Λαλάρια.
Η πόλη παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Οι τιμές είναι προσιτές σε κάθε πορτοφόλι.
Όσο για το φαγητό, κανείς δεν μένει παραπονεμένος. Αλλά μιας και είμαστε σε νησί τη τιμητική τους έχουν τα θαλασσινά
Σαν πέσει η νύχτα η Σκιάθος μεταμορφώνεται. Από τα σοκάκια ακούγεται η μουσική των μικρών μπαρ που προσκαλούν τους επισκέπτες να τα ανακαλύψουν μες στις γειτονιές της πόλης και να διασκεδάσουν παρέα μα τους ντόπιους. Ένα κοκτέιλ επιβάλλεται στις ξεχωριστές μαξιλάρες που είναι σήμα κατατεθέν της νυχτερινής ζωής του νησιού. Αν είστε όμως και λίγο της εξερεύνησης θα βρείτε μπαράκια κρυμμένα στα σοκάκια που θα τα θυμάστε μια ζωή.

Browse more videos

Browse more videos