Do you want to remove all your recent searches?

All recent searches will be deleted

Watch fullscreen

Teška reč - Miroslav Lazanski - O izveštaju o padu helikoptera Mi-17

avamaisie3297
4 years ago|4 views
Komisija za ispitivanje pada vojnog helikoptera Mi-17 zaključila je da je za tragediju primarno odgovorna posada, a da deo odgovornosti snosi i general Predrag Bandić. Takođe, u izveštaju je navedeno da je pilot Omer Mehić imao 0,68 promila alkohola u krvi, te da je alkohol pronađen i kod jednog letača-tehničara.
Povodom izveštaja Komisije RV i PVO, saopštenjem oglasilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje je takođe navelo da odgovornost za udes letelica, pre svega, leži na posadi, ali i da postoje sumnje da deo odgovornosti snose i neki pripadnici Vojske, kao i indicije za eventualnu odgovornost pojedinih civila.
- Sprovešćemo istražne radnje protiv određenog broja lica sa ciljem potpunog utvrđivanja svih relevantnih činjenica u vezi sa padom helikoptera, u kome je poginulo sedam osoba - poručili su iz tužilaštva.
Prema izveštaju odgovornost za udes snosi vođa posade helikoptera major Omer Mehić, a da deo odgovornosti snose i drugi pilot-kapetan Milovan Ðukarić i letač-tehničar.
„... posada dobija informaciju od kontrole da očekuju sletanje na aerodrom „Nikola Tesla“, nakon čega posada saopštava da im je destinacija VMA. Dobija odgovor da je mesto sletanja „Nikola Tesla“, ali posada i dalje insistira na sletanju na VMA i traži podatke o meteo situaciji. Nakon dobijenih informacija, posada saopštava da će zbog vidljivosti imati problema da sleti na Banjički vis (VMA) i da bi išao na sletanje po ILS na aerodrom Batajnica, nakon čega bi preleteo na Banjički vis. Kontrola mu saopštava da nastavi prema Beogradu. Posada ponovo saopštava da nastavlja direktno prema Banjičkom visu i da će, ukoliko bude imao uslove, izvršiti vizuelno sletanje, a ako nema uslova da ide po ILS aerodroma Batajnica, a posle toga vizuelno na Banjički vis. Kontrolor leta posadi saopštava da je kompletan prihvat bebe organizovan na aerodromu „Nikola Tesla“. Posada potvrđuje i traži instrukciju za sletanje na aerodrom „Nikola Tesla - navodi se u izveštaju, objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane.
Hronologija
Kako se sve događalo
18.00 Sanitet sa bebom zarobljen kod Bogutovca
19.26 Ministar Gašić zove generala Bandića i kaže mu da se ide u spasavanje
20.12 Poletanje helikoptera sa aerodroma Batajnica
21.18 Transport iz Raške poleće ka Beogradu
21.43 Služba za kontrolu letenja izveštava posadu da je izmenjena lokacija za sletanje s helidroma
22.15 Dva neuspešna sletanja na surčinsku pistu
22.32 Poslednje javljanje posade, reči pilota: „Idem u penjanje“
02.11 Informaciju o padu helikoptera DCV dostavio je ODT RV i PVO
Činjenice
SEDMORO POGINULO U NESREĆI
- pilot major Omer Mehić
- pilot Milovan Đukarić
- probni mehaničar - letač Ivan Miladinović
- mehaničar-letač Nebojša Drajić
- antesteziolog Dževad Ljajić
- medinički tehničar