Avrupa'nın demokrasi sembolü Kadife Devrim'i 25 yaşında

  • 9 yıl önce
Çekoslovakya’da 1989’da komünist hükümeti görevden uzaklaştıran şiddet içermeyen eylemler, Kadife Devrim olarak tarih sayfalarında yerini aldı.

Olaylar bundan tam 25 yıl önce başladı. Prag’da toplanan binlerce üniversite öğrencisi barışçıl şekilde Uluslararası Öğrenci Günü‘nü kutlamaya başladı.

Ancak bu barışçıl eylem, kaçış yollarının kapatıldığı ve öğrencilerin feci şekilde dövüldüğü polisin sert müdahalesine sahne oldu. Yapılan müdahaleler diğer protestoların patlak vermesine neden oldu.

Prag’da 19 Kasım’da Yurttaş Forumu kuruldu. Forum muhaliflerden, kilise temsilcilerinden, öğrencilerden ve sanatçılardan oluşturuldu. Muhalif oyun yazarı Vaslav Havel bu oluşumun resmi olmayan lideri haline geldi.

Neredeyse her gün yapılan protestolar fikir birliği oluşturdu. 24 Kasım’da aralarında Komünist Parti genel Sekreteri Miloş Jakeş‘in de bulunduğu üst düzey yöneticiler istifa etti. İstifaların ardından Doğu Avrupa’nın en baskıcı komünist diktatörlüğü yıkılmış oldu.

29 Kasım’da yapılan seçimle, muhalif lider Vaslav Havel, başkanlık koltuğuna oturdu.

Baskıcı komünizmin çöküşü ile beraber ülke için geçiş süreci başladı. Çekoslovakya Parlamentosu da artan milliyetçi tansiyonun ardından 1992’de barışçıl şekilde dağıtıldı.

1 Ocak 1993’de Çekoslovakya tarih sayfalarındaki yerini alırken, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya adında iki yeni ülke kuruldu.

Slovakya’nın bağımsızlığını kazanması ile sonuçlanan 1989 olayları iki ülkede farklı duygulara yol açtı. Yapılan son anketler, Çeklerin yüzde 61 ve Slovakların sadece yüzde 51’nin Kadife Devrim olarak nitelenen olaylara olumlu yaklaştığını ortaya koydu.