Birinci Dünya Savaşı'nın entelektüel kurbanları

  • 10 yıl önce
Birinci Dünya Savaşı‘nda cephede çarpışan sadece ordular değildi. Alman ve Fransız entellektüeller de savaşın bir parçası oldu. Sayısız yazar ve sanatçı silahlarını alıp meydanlara koştu. Çoğu da hayatını cephede kaybetti.

Amerikalı Ernest Hemingway, Yüzüklerin Efendisi’nin yazarı İngiliz JRR Tolkien savaşa katıldı. Fransız Guillaume Appolinaire ve Alain Fournier de idealleri uğruna can verdi.

Savaşta 450 Fransız yazarın öldüğü belirtiliyor.

Euronews, Orleans’da Peguy’nin izini sürdü: “Savaşa katılanlardan biri de şair Charles Peguy’ydi. Ateşli vatanseverlerin önemli örneklerinden biriydi. Orleans’dayız. Onun doğduğu şehir. Peguy 100 yıl önce savaşın ilk gününde öldü. Burada önemli bir ironi var. İkinci Dünya Savaşı sırasında bir şarapnel parçası bu heykelde onun 5 Eylül 1914’te ölmeden önde yaralandığı yere isabet ediyor.”

Paris’ten araçla bir saat mesafede bulunan Orleans Jeanne d’Arc‘ın şehri olarak biliniyor. Yüzyıl Savaşları boyunca İngilizlere karşı savaşan kadın kahraman. Bu karakter Charles Peguy’nin eserlerinde büyük yer tutuyor.

Evinin olduğu noktada şimdi onun izini taşıyan eserlerin yer aldığı bir müze var. Centre Charles Peguy Kuratörü Aurelie Bonnet Chavigny’den onu dinliyoruz: “O bir yazar, gazeteci, editör ve şairdi. Eğer o savaşta ölmeseydi büyük bir filozof olacaktı. Ondan şu sözü alıntılamak istiyorum: “Özgürlükten daha çok hiçbir şeyi sevmiyorum.” O hiç kimseden iyilik beklemedi. Her zaman ne söylemesi gerekiyorsa onu söyledi.”

Yayıncılık şirketi kuran Peguy, yakın çevresinin ve kendisinin kitaplarını basıyordu. Peguy, ayrıca Fransa’da zamanın önemli davalarından Dreyfus’da taraf oldu. Sonraki yıllarda Katolik inancına bağlandı. Bu sözler de ona ait: “Her şey mistisizmde başlar siyasette biter.”

41 yaşında hayata gözlerini kapatan Peguy, son haftalarında karısına şöyle yazdı: “Yok olabilirim ama ölmeyeceğim.”

Önerilen