Normandiya çıkarmasının 70. yıl dönümü törenlerle anıldı

  • 10 yıl önce
Fransa’nın Normandiya kıyısındaki Omaha plajında gün ağarıyor. II. Dünya Savaşı‘nda bu plajda hayatta kalmayı başaran Amerikan Ordusu’nun 29. Piyade Tümeni askerlerinin hatıraları hala dün gibi akıllarında. 70 yıl önce bu kahramanlar saat tam 6.35’te Normandiya plajına ayak basıp Alman kurşunlarına siper olan isimlerdi.

Anma törenlerine liderlik eden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande çıkarmadan bir gün önce Gestapo tarafından kurşuna dizilen 87 Fransız direnişçiyi temsil eden anıta çelenk bırakarak anma törenlerini başlattı. Fransız lider 1944 yazında hayatını kaybeden 20 bin sivili anmayı da unutmadı. Ona göre bu kişiler müttefiklere ellerinden gelen yardımı esirgememişti:

“Bu imtihanda Normandiyalıların birbirlerine oldukları destek konusunun özellikle üzerinde durmak istiyorum. Evsiz kalan zavallılar için her çiftlik kapılarını, her tüccar işletmesini açmaktan ve hayatta kalmak için elinde kalan malzemeleri onlarla paylaşmaktan çekinmedi. Girişimciler fırtına geçene kadar atölyesini açmaktan, bir rahip kilisesinde bir bombanın vurduğu insanları ağırlamaktan kaçınmadı.”

François Hollande Caen’daki törenin ardından Coleville sur Mer’de bulunan Amerikan mezarlığına giderek Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’yı karşıladı.

Normandiya çıkarmasında tamı tamına 9387 Amerikan askeri hayatını kaybetti. Amerikan Başkanı bu kahramanların ayakta alkışlanmasını istedi:

“Eğer dünya sizi sindirirse cesaret ve iyiliğin hala var olduğuna dair şüpheleriniz artarsa, durun ve bu insanları düşünün. Wilson, Harry ve Rock, hepsi bugün burada. Onları gönülden alkışladığımızı biliyorum ama tüm savaş gazilerinin yapabiliyorlarsa ayağa kalkmalarını ya da ellerini kaldırmalarını ve onları verdikleri hizmetlerden dolayı tekrar alkışlayarak onurlandırmanızı istiyorum. Onlar bizim barışı tadabilmemiz için savaştı. Bizim özgür olmamız için kendilerini feda etti. Bir gün savaşmamıza gerek kalmamasını umut ederek savaştı.”

Mezarlığa birkaç metre uzaklıktaki Omaha plajına doğru yürüyen iki lider, burada hayatını kaybeden 3 bin Amerikan askerini saygıyla andı.

Aynı saatlerde Bayeux’de Fransız Başbakanı Manuel Valls‘ın misafirleri ise İngiliz mevkidaşı David Cameron ile eşi ve Prens Charles idi. Bayeux, Nazi Almanyası boyunduruğundan İngiliz askerleri tarafından kurtarılan ilk şehir oldu.

Şehrin katedralinde düzenlenen törende İngiliz askerleri ile birlikte çarpışarak hayatını kaybeden Avustralya ve Yeni Zelandalı askerler için de dualar edildi. İngiltere Kraliçesi II. Elisabeth Normandiya çıkarması sırasında kahramanca savaşan tüm askerleri saygıyla andığı bir konuşmaya imza attı.

Önerilen