Selanik'te belgesel zamanı

  • 10 yıl önce
Avrupa’nın gözdesi Selanik Uluslararası Belgesel Film Festivali başladı. 42 ülkeden 60‘ı yerel, 191 filme ev sahipliği yapan festivali, 14 – 23 Mart tarihleri arasında 3‘ü dünya olmak üzere 11 yapımın ilk gösterimine imza atacak.

Selanik Uluslararası Belgesel Film Festivali’nin kurucusu Dimitri Eipides aynı zamanda festival direktörlüğünü de üstleniyor:

‘Belgesel Film Festivalimizin 16. senesini kutluyoruz. Her yıl çıtamızı biraz daha yükseltiyoruz. Selanik şehri festivali seviyor ve çalışmalarımızı destekliyorlar. Özellikle genç nesil bizimle… Gelecekten oldukça umutluyum. Festivalimiz Avrupa’nın en büyük 3. belgesel film etkinliği olarak kabul edildi. Bu kavram bile bizim için büyük bir başarının işareti.’‘

16. Selanik Uluslararası Belgesel Film Fetsivali perdelerini Rus yapımı ‘Linar’ ile açtı. Bir oğlan çocuğunun kalp nakli için İtalya’ya uzanan sağlık serüvenini anlatan etkileyici yapımın yönetmen koltuğunda Nastia Tarasova oturuyor:

‘‘Ülkemizde çocuktan çocuğa organ nakli yapılmıyor. Böyle bir prosedürün var olduğunu biz de bilmiyorduk. Bu belgesele başlarken insanlara Rusya’da nakil bekleyen hastaların böyle bir engelle karşılaştıklarını duyurmayı amaçladık ve bu soruna karşı nasıl bir tepki alacağımızı görmek istedik.’‘

Festivalin dikkat çeken bir diğer yapımı ise boksör Muhammed Ali belgeseli ‘The Trial of Muhammed Ali’ idi. Yumruklarından önce ırkçılık ve ön yargıya karşı kelimeleriyle ringe çıkan Muhammed Ali’nin özgürlük savaşını anlatan film, efsanevi boksörün bambaşka bir yüzünü ekrana taşıyor.

Yapımın yönetmeni Bill Siegel: ‘‘Herkes Muhammad Ali ismini biliyor. Ancak bu filmdeki Muhammed Ali’yi kimsenin tanıdığını sanmıyorum. Bu kelimeleri bir aile filmi için sarf ediyorum. Genç nesil Muhammed Ali’yi bir boksör olarak tanıyor olabilir ya da parkinson hastalığından titreyen halini hatırlıyorlardır. Burada ise bambaşka bir Muhammed Ali keşfedecekler: Cüretkar, adil, lider, dürüst ve başarılı bir adam’‘ sözleriyle filmini anlattı.

Yunan yapımı belgesel Yusef’s Song / Yusuf’un Şarkısı ise Libya’da devrim sonrası dönemi konu alan eğlenceli bir belgesel olarak karşımıza çıkıyor.

Libyalı gençlerin Kaddafi döneminin ardından yaşadıklarını anlatan filmin yönetmeni Kostas Pliakos, Libya’nın ünlü rap müzisyeni olan Yusuf’un gündelik yaşamından izler sunuyor.

Yönetmen Kostas Pliakos belgeseli için Yusuf’u seçmesinin nedenlerinden bahsetti:

‘Yusuf’u keşfetmemde yakın arkadaşım Muhammed Ben Guzi’nin yardımı büyük. Muhammed Ben Guzi devrim boyunca farklı cephelerde savaşmış bir gazeteci. Bana Yusuf’u tanıtan o oldu. Yusuf çok farklı bir kişiliğe sahip, eşsiz biri. Devrimin ardından Libya gençliğinin görüşünü yansıtabilecek biri olduğuna inandım.’

Selanik Uluslararası Belgesel Film Festivali, dünyamızı ilgilendiren en önemli konulara istisnai bir bakış açısı getiriyor. İnsani duyguları her zaman ön plana çıkaran festivalde toplum, sanat, politika ve çevre konularıyla ilgili bir çok film yer alıyor. Genelde hırçın ve alt üst eden belgesel tarzın yanı sıra bu festivalde eğlenceli yapımlarda yer alıyor. Seyirciler 23 Mart’a kadar dünyanın erişilmesi zor birçok bölgesine yolculuk yapacak.

Önerilen