Wilt u al uw recente zoekopdrachten verwijderen?

Alle recente zoekopdrachten zullen verwijderd worden

Vind-ik-leuk
Later bekijken
Delen
Toevoegen aan

KRO De Wandeling - Je leven geven voor een dier.

5 jaar geleden265 views

Explore2

Ron

Je hoort de jagers schreeuwen en lachen. Je hoort de staarten op het water slaan en het ademen van de dolfijnen. En op een gegeven moment is het helemaal stil. Dan weet je dat ze dood zijn. Dat is verschrikkelijk.” Sea Shepherd-activist Erwin Vermeulen (43) is in 2011 getuige van de dolfijnenslacht in de baai van het Japanse Taiji. Sea Shepherd wil deze slacht frustreren, maar daar steken de autoriteiten een stokje voor. Erwin wordt opgepakt en vals beschuldigd van geweld op een dolfijnenjager. Twee maanden zit Erwin, onder Spartaanse omstandigheden, vast in de gevangenis en mag geen contact hebben met zijn familie in Nederland.

Als Erwin 39 jaar is vaart hij al 20 jaar als scheepswerktuigkundige op commerciële schepen voor de olie- en papierindustrie. Een goed betaalde baan, waardoor hij veel kan reizen. “Tijdens mijn reizen zag ik in die laatste reservaten dat de dieren die daar leefden, steeds meer bedreigd werden. Langzaam kwam het gevoel naar boven: dit moet beschermd worden. Het conflict in mezelf begon te groeien.” Erwin gooit het roer om en meldt zich als vrijwilliger bij de actie-organisatie Sea Shepherd, die bekend staat het gevecht tegen dolfijnenslachters niet te schuwen.

Met zijn arrestatie in Japan wordt Erwin op de proef gesteld. “De cel was onverwarmd en het was januari. Ik zat in een soort kooi en werd in volledige isolatie gehouden. Ik kreeg geen telefoon, geen brieven. Er sijpelden wel berichtjes door dat er wereldwijd aandacht was voor de dolfijnenjacht. Het heeft dus zin dat ik hier zit, zo dacht ik. Mensen weten nu wat er in Taiji gebeurt.”

Na 64 dagen cel wordt hij vrijgelaten. Zijn arrestatie heeft Erwin nog vastberadener gemaakt. “Wat ik doe, is nodig. Door de aanwezigheid van Sea Shepherd vangen ze in Taiji tegenwoordig honderden dolfijnen minder dan voorheen. Dat directe effect heb je niet als je met een spandoek zwaait.” Sander de Kramer wandelt met Erwin in de omgeving van Veldhoven.

http://dewandeling.kro.nl/seizoenen/2013-1/aflev

Rapporteer deze video

Selecteer een probleem

Sluit de video in

KRO De Wandeling - Je leven geven voor een dier.
Automatisch afspelen
<iframe frameborder="0" width="480" height="270" src="//www.dailymotion.com/embed/video/xxwq9l" allowfullscreen allow="autoplay"></iframe>
Voeg de video op uw site toe met de hierboven genoemde code