Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Türkiye’nin kömür politikasını Ankara’da protesto etti: “Havası kirli, parası kirli, neresi temiz?"

  • geçen yıl
Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Ersin Tek, 'Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi'ni, “Havası kirli, parası kirli, neresi temiz” yazılı dövizle protesto etti.IV. Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi, iklim krizi gerçeği ve Türkiye tarafından onaylanan Paris Anlaşması’na rağmen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının desteğiyle 24- 25 Nisan tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşti. Kömürlü termik santrallerin etkilediği insanlara ve yaklaşan iklim krizine dikkat çekmek isteyen Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Ersin Tek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Türkiye Kömür İşletmeleri, Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan’ın açılış konuşması sırasında düdük sesleriyle ve "Havası Kirli, Parası Kirli, Neresi Temiz?!" yazılı pankartıyla protesto gerçekleştirdi.

Tek, iklim krizine dikkat çekerken; “Kömürün temizi olmaz! İklim krizindeki gezegenimiz için, zehirlenen havamız için, temiz yalanını bırakın! Yeşil ve Adil Dönüşüm! Hemen Şimdi!” diyerek “temiz kömür yalanı"ndan vazgeçilmesini, Türkiye’de kömür kullanımından çıkılması ve iklim adaleti taleplerini iletti.

Paris Anlaşması yürürlüğe girdikten 5 sene sonra 2021’de Türkiye tarafından onaylandı ve 2053 karbon nötr hedefi açıklandı. İklim kriziyle mücadele için 2030 yılına kadar, yeni fosil yakıt yatırımlarının durdurulması ve mevcut olanların hızlı bir şekilde kademeli olarak ortadan kaldırılması gerektiği halde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2023 Ocak ayında yayınladığı Türkiye Ulusal Enerji Planına göre kömürün enerji üretimindeki toplam payının yükseltilmesi öngörülüyor. Global Energy Monitor'un "Yükseliş ve Çöküş" raporu, Türkiye'nin planlanan kömürlü santral kapasitesinde dünya üçüncüsü olduğunu belirtiyor. 

Önerilen