Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Kenevir Üreteceğiz’ Açıklaması Sevinçle Karşılandı

  • 5 yıl önce
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Tarım Bakanlığımız bir çalışmanın içerisine giriyor ve yeniden kenevir üreteceğiz’ şeklindeki açıklaması Kastamonu’da sevinçle karşılandı. Kastamonulu çiftçiler, 1940’lı yıllardan itibaren 2002 yılına kadar tek ekonomik geliri olarak kenevir üretimi yapıyordu.

İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bize dost görünen düşmanlar, ülkemden kenevir üretimini aldı. Şimdi keneviri dışarıdan ithal ediyoruz. Tarım Bakanlığımız bir çalışmanın içerisine giriyor ve yeniden kenevir üreteceğiz” ifadeleri en çok Kastamonu’da sevinçle karşılandı. 1940’lı yıllardan itibaren kenevir üretimi yapan Kastamonulu çiftçiler, kenevir üretiminin yasaklanması ve fabrikaların kapanmasıyla birlikte 2002 yılından itibaren kenevir üretmeyi bıraktı. Kenevir yerine sarımsak veya şeker pancarı ekimi yapan çiftçiler, istedikleri ekonomik geliri de elde edemeyince iş bulma ümidiyle topraklarını terk ederek Kastamonu’dan İstanbul’a göç etti.

“Ürettiğimiz kendiri satamayınca kendir ekimini bizde bırakmak zorunda kaldık”

1940’lı yıllardan itibaren özellikle Taşköprü bölgesinin kendir üreticisi olduğunu belirten kenevir üreticisi ve özelleştirilmeden önce SEKA Kağıt Fabrikasında çalışan Taşköprü Gizlice Mahallesi Muhtarı Cengiz Durgut, “Taşköprü’de Gökırmak Havzasının hemen hemen tamamında kendir ekilirdi. Sümerbank’ın yanında daha sonra Taşköprü’ye 1984 yılında SEKA Kağıt Fabrikası açıldı. Bir tarafta kendirden iplik üretimi yaparken diğer tarafta sigara kağıdı üretimi yaptı. Taşköprü’de o zamanları komple kendir ekilirdi. İlçemizin ekonomik girdiği kendirdi. Bir süre sonra sarımsak ve pancar çıktı. Sümerbank Fabrikası kapatıldıktan sonra SEKA Kağıt Fabrikası da özelleşince fiyatlar yeterli olmadığı için Taşköprü çiftçisi kendir üretimini terk etti. Yani yaklaşık 2002 yılından itibaren Taşköprü’de kendir ekimi yapılmıyor. Ama güzel bir fiyat verilirse yeniden kendir ekilir. Çünkü kendir ekimi için Taşköprü’de Gökırmak Havzası en uygun bölgedir” dedi.

“Fabrikalar özelleşince ürettiğimiz kendiri satamadık, bu yüzdende dikimini bıraktık”

Kenevir üretimi yapan ve özelleştirilmeden önce SEKA Kağıt Fabrikasında çalışan Taşköprü Gizlice Mahallesi Muhtarı Cengiz Durgut, 20 dönüm alanda kenevir diktiklerini belirterek, kenevirden elde ettikleri gelirle büyüdüklerini kaydetti.
1984 yılında çalışmaya başlayan SEKA Kağıt Fabrikasında 2003 yılında özelleştirilene kadar çalıştığını ifade eden Durgut, “Fabrikada 450 tane işçi ve 100 tanede memur vardı. Bunlar değişik yerlere dağıtıldı. Şuanda fabrikada sadece yurtdışından gelen selüloz ile kağıt üretimi yapıyorlar ama kendir üretimi yok. Bizim çocukluğumuzda Taşköprü’nün her yerinde kendir vardı. Ben kendimde yıllarca kendir ektim” dedi.

“Başkan Erdoğan’ın kendir ile ilgili açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz”

Başkan Erdoğan’ın açıklamaları televizyondan kendisinin de izlediğini belirten Durgut, şöyle konuştu: “Poşet olayından sonra sanırım fileye dönüş düşünülüyor. Bunu da kendirden üretmek istiyorlar. Güzel bir fiyatlandırma yapılırsa zaten bizler, ne ekeceğimizi düşünüyoruz. Neden kendir ekimi yapmayalım. Ama benim kendir ekebilmem için soyulmuş elyaf kendirin kilosunun en az 25-30 TL olması gerekiyor. Bunun dışında ekonomik olarak kurtarmaz. Böyle olmazsa çiftçide bunu ekmeyebilir diye düşünüyorum. Çünkü yıllarca biz, bunu ektik, bunu da bir çiftçi olarak söylüyorum. Çiftçi şuanda arayışta. Ne ekeceğimizi bilmiyoruz”

“Kendir ekiminin bitmesi ilçemizde göçe neden oldu”

Kendir parası ile büyüdüğünü ve çocukluğunun da kendir ile geçtiğini söyleyen Durgut, şunları kaydetti: “Kendir fabrikaları kapandıktan ve kendir ekimi de bittikten sonra Taşköprü’de büyük bir göç başladı. Özellikle büyükşehirlere göç edildi. Şuanda bırakın dağ köylerimizi, ova köylerimizden bile büyükşehirlere göç var. Kendir ekiminin bitmesi ilçemizde büyük bir kayıp oldu. Biz, bir demet kendir ile bir haftalık traktörümüzün mazotunu ve evimizin tüm erzakını alabiliyorduk. Ama kendir üretimi bittikten sonra sarımsağı bağlı kaldık. Sarımsak, bazen para etti bazen para etmedi. Şimdi alternatif ürün olarak pancar ekimi yapılıyor. O da Şeker Fabrikasının özelleştirilmesi gündemde olduğu için yeteri kadar ekilmiyor. Bu yüzden çiftçi, köyünü terk etmek zorunda kaldı. Bazı köylerimizde hiç yaşayan yok, tamamen kapalı. Kendir, zamanında Taşköprü’nün her yerinde ekilirdi. Ama şuanda kendir ekimi ilçemizde yok”

#haber #sondakika #gündem #kastamonu #kenevir

================================

İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi


İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri





İhlas Haber Ajansı hakkında


İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için

Önerilen