Türkiye’nin E-Ticaret Hedefini Açıkladı

  • 7 yıl önce
Başbakan Binali Yıldırım, “E-ticarette 2023 hedefimiz 350 milyar Türk lirasıdır. Bu hedefi tutturmayı inşallah başaracağız. Amacımız ülkemizin yakın gelecekte dünyadan önemli dijital ekonomileri arasında yerini almasıdır” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım Antalya Uluslararası E-Ticaret Konferansı’nın kapanış törenine katıldı. Başbakan Yıldırım, E-Ticaret Konferansı’na 19 ülkeden katılımın sağlandığını belirterek, “Bilişim elektronik ortamı her geçen gün artıyor. Çok kısa süre de elimizdeki telefon olmadan yaşayamayacağız. İnsanlar toplantıdayken bir yandan işini yapmaya devam ediyor. Yarım kalan işini yapıyor, Hayatımızın önemli bir ortağı olan telefonlara, eşimize çocuğumuza ayıramadığımız zamanı ayırıyoruz. Bilgi toplumu olma hedefi bütün ülkelerin üzerinde durduğu bir konu. Bilgisayar okuryazarlığının gelişmesi lazım, gençler zaten bilgi toplumu konusunda bilgili. Bizim yaşımızdakilerin de bilgi toplumu konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Benim kayınvalidem de telefondan pizza ısmarlayabiliyorsa bilgisayar okuryazarlığının arttırılması lazım” dedi.

Siber güvenliğin önemli hale geldiğini ve internetin bir nimet olmaktan çıkıp ceza olmak yolunda ilerlediğini ifade eden Başbakan Yıldırım, “İnternette tek şeritli yollarla bir yere varamayız, çok şeritli yollara ihtiyacımız var. Ülkemizdeki Mobil kullanıcı sayısı 70 milyonun üzerinde. 10 yıl gibi bir süre içerisinde 5G teknolojisine ilerliyoruz. İletişimde hız önemli” dedi.

Başbakan Yıldırım, konuşmasında Başkan Elmalı’ya “Gideceksin bakacaksın köylerde ADSL var mı yok mu bakacaksın” diye takıldı.

Türkiye’de geniş bant internet penetrasyonunun yüzde 60’ın üzerinde, genel kullanımın ise yüzde 99 olduğunu belirten Başbakan Binali Yıldırım, “O yüzden internet üzerinde gittikçe daha çok iş yapılmaya başlandı. Başlangıçta interneti insanlar kullanıyor. Sonra makineler kullanmaya başladı. Eşyaların interneti. Şimdi bütün işte evinizin sıcaklığından tutun, arabanın gitmeden klimasını çalıştırılmasına varıncaya kadar her şeyi internette yapabiliyorsunuz. Hatta kahve ısmarlıyorsun, makineden kahve, orayı çalıştırıp doldurabiliyorsunuz. Bir çok kolaylık, rahatlık var. Ama bunu nasıl yapacaksınız? Altyapı olmadan yapamazsınız” dedi.

"70 MİLYON ÜZERİNDE MOBİL KULLANICI VAR"

E-ticaretin yıllık yüzde 100 artışla devam ettiğini kaydeden Başbakan Yıldırım, “Bugün ülkemizde mobil kullanıcı sayısı 70 milyonun üzerinde. Bu sayıya baktığımızda e-ticaret sektörünün de ülkemiz için çok önemli bir alan olduğunu söylemek mümkün. Teknoloji dönüşüme ilk bakışta, ilk olarak kendimizden başladık. E-dönüşüm projelerini hayata geçirdik. Yani devlette verilen hizmetlerin normal bürokrasiyle yapılması değil, internet kullanılarak yapılması için e-devlet portalini 2009’un başında devreye aldık. Bugün aşağı yukarı birçok hizmet sorgulama, işlem yapma bakımından e-devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Buna tabi belediyelerimiz de dahil, bakanlıklarımız, özel sektör zaten bunları yapıyor. 10 yıl gibi bir süre içerisinde 5G teknolojisine doğru hızlı bir şekilde ilerliyoruz. Eskiden bilgisayar alırken hızına bakarlardı. Ben de düşünüyordum ne olacak ya, ne kadar fark ediyor bu. Birisi 1 saniyede açılıyor, birisi 1 saniyeden biraz fazla sürüyor. Ne biçim adamsınız, 2 saniyede açılsın ne olur… Ama işin içine girdikçe gördük” dedi.

"SANAL ALEMDE İŞLENEN SUÇLAR GERÇEK ALEMDEN DAHA AĞIR"

İnternetteki güvenlik konusuna değinen Yıldırım şunları söyledi:

“İnternet üzerinden işlenen suçlara bakın. Bugün gerçek alemde işlenen suçlardan daha ağır, sanal alemde suçlar işleniyor. Ve buna yönelik de takibi tespitinde de muazzam zorluklar var. Burada size suç teşkil edecek bir eylem yapıyor. Adamın bakıyorsun bilmem ne adasında hesap açıyor oradan yapıyor. Bundan sonra nasıl yargılayacaksın? Herkesin hukuk, hükümranlık alanı ayrı. Ara bul. Bulduktan sonra da zaten iş işten geçmiş oluyor. Yaptığı tahribat telafisi imkansız duruma dönüşüyor. Bu bilişimde küresel bir farkındalık, küresel bir hukuk alanında da BM konvansiyonları gibi bir takım konvansiyonların ihdas edilmesi lazım. Bütün ülkelerin kabul edildiği, daha geniş katılımlı bilişim suçlarıyla mücadele, siber suçlarla mücadele başlığında küresel bir anlaşmaya ihtiyaç var. Aksi halde ülkeler arasındaki çatışmaların anlaşmazlıkların da çok ciddi anlamda artma ihtimali mevcuttur.”

=========================================

İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:


İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi


İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri





İhlas Haber Ajansı hakkında


İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için

Önerilen