Ελλάδα: Τι φέρνουν οι αποφάσεις του Eurogroup

  • 8 years ago
Έξι χρόνια σε προγράμματα, δύο αναδιαρθρώσεις χρέους, μία οικονομία που παλεύει να επιστρέψει σε σταθερή ανάπτυξη.

Η Ελλάδα «κλείδωσε»” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.”:http://gr.euronews.com/2016/12/05/eurogroup-gia-tin-ellada-sti-skia-tou-italikou-dimopsifismatos?utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#link_time=1480964599
Θα εξοικονομήσει περίπου €45 δισεκατομμύρια, έως το 2060.

Τι φέρνουν αυτά τα μέτρα;

Άμεσα, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους ξένους επενδυτές και ελπίδα εξόδου στις διεθνείς χρηματαγορές.

Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δεχθεί να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αποκλιμακώνοντας έτσι αισθητά το επιτόκιο για τα ελληνικά ομόλογα (τώρα το επιτόκιο για το 10ετές βρίσκεται κοντά στο 6,5%).

Όμως η απόφαση της ΕΚΤ δεν είναι βέβαιη, γιατί πρέπει να προηγηθεί μία έκθεση που θα αξιολογεί ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 20%, σε βάθος χρόνου, δηλαδή θα πέσει σε περίπου 150% του ΑΕΠ δεν είναι ακριβώς ο ορισμός του «βιώσιμου».

Όμως, ενδέχεται η ΕΚΤ να δείξει ελαστικότητα.
Έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Τι σημαίνει αυτό για τους Έλληνες πολίτες;

«Αν και η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρωθεί, πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί με τον άλφα ή το βήτα τρόπο, νομίζω ότι θα πάνε τα πράγματα πολύ καλύτερα. Θα έχουμε, μετά από όλα αυτά που είπα, το επενδυτικό κλίμα, την ποσοτική χαλάρωση, την έξοδο στις αγορές. Νομίζω ότι αυτό μέσα σε ένα ή το πολύ δύο χρόνια, θα το δούμε και στις τσέπες μας. Μη φανταστείτε βέβαια ότι θα έχουμε καμία εξαιρετική ευημερία.» εξηγεί ο καθηγητής ευρωπαϊκής οικονομίας, Ν. Μαραβέγιας.

Γιατί όχι;

Γιατί η χώρα διατηρεί την υποχρέωση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και μάλιστα με παράλληλη θεσμοθέτηση «μηχανισμού και διαρθρωτικών μέτρων», που θα τα διασφαλίσουν.

Αυτό σημαίνει ότι η υπόσχεση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτου, για ελάφρυνση της φορολογίας πηγαίνει στις «καλένδες».

O ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε δηλώσει τον Ιούνιο:
«Eίναι απολύτως αδύνατον να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μετά το 2018 αν δεν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία.»
Τώρα η κυβέρνησή του κάνει στροφή 180 μοιρών και δεσμεύεται ακριβώς για αυτό τον στόχο, με άγνωστο χρονικό ορίζοντα.

Έρχονται νέα μέτρα;

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα.
Αυτό δεν καθησυχάζει την επιχειρηματική κοινότητα, όπως εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ, Μ. Μασουράκης.

«Ήδη το 2017, θα μπούνε γύρω στα €2,5 δισεκατομμύρια παραπάνω φόροι στην οικονομία. Συνεπώς, ανησυχούμε για την επίπτωση αυτής της φορολόγησης στην οικονομική δραστηριότητα. Εάν σε αυτή την προσπάθεια για να πετύχει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους, η οποιαδήποτε κυβέρνηση αυξήσει περαιτέρω τη φορολογία, μπορεί να σκοτώσει τελείως την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα.»

Προς το παρόν, πρέπει να κλείσει η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, στο πλαίσιο της δ

Recommended