O Έλληνας επιχειρηματίας που πρωτοπορεί στην έρευνα για καινοτόμα φάρμακα

  • 8 years ago
Το Business Planet βρίσκεται στη Βόννη για να διερευνήσει πώς οι επιχειρηματίες εμπλέκονται στην έρευνα για νέα φάρμακα. Ο Γιαν Σκριβάνεκ, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Καινοτόμων Φαρμάκων , στη Γερμανία εξηγεί:

Το Κορυφαίο Ευρωπαϊκό Εργοστάσιο

Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης ενός φαρμάκου, οι ερευνητές χρειάζονται πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό επιλεγμένων χημικών ενώσεων, ώστε να αναζητήσουν μόρια που μπορούν να εξελιχθούν σε νέα φάρμακα.
Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν «χτίσει» μεγάλες βιβλιοθήκες χημικών ενώσεων. Ωστόσο, τέτοιες βιβλιοθήκες δεν είναι δημόσιες, και είναι ακριβές. Γεγονός που αναστέλλει τις ερευνητικές προσπάθειες.
Χάρη στη συνέργεια δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, που έφερε η Πρωτοβουλία για τα Καινοτόμα Φάρμακα, φαρμακοβιομηχανίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί έχουν συνεισφέρει στο Κορυφαίο Ευρωπαϊκό Εργοστάσιο.
Φιλοξενεί ήδη μία μοναδική βιβλιοθήκη 450.000 χημικών ενώσεων.

Ερευνητές σε πανεπιστήμια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οργανώσεις ασθενών από όλη την Ευρώπη αξιοποιούν αυτή τη βιβλιοθήκη, στην αναζήτηση νέων θεραπειών, πιο αποτελεσματικών και πιο οικονομικών.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Κορυφαίο Ευρωπαϊκό Εργοστάσιο#

Κοινή Επιχείρηση ΠΚΦ2

«Είναι μία σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας. Στόχος είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη νέων θεραπειών, κυρίως σε τομείς όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη, όπως για παράδειγμα η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.»

Για τα δούμε όλα αυτά από κοντά, πηγαίνουμε αμέσως στο Ντόρτμουντ!

Εκεί συναντούμε τον Δημήτρη Τζάλη, ιδρυτή της πρωτοποριακής εταιρείας Taros
που θα μας ξεναγήσει στον «κόσμο» του Κορυφαίου Ευρωπαϊκού Εργοστασίου.
Πρόκειται για πανευρωπαϊκή πλατφόρμα, μία μοναδική στον κόσμο συνεργασία μεταξύ ερευνητών, φαρμακοβιομηχανιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών.

Ο Δ. Τζάλης, χημικός και μετανάστης δεύτερη γενιάς με καταγωγή από το Νέο Μυλότοπο του δήμου Πέλλας, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε Γερμανία και ΗΠΑ, αποφάσισε να κάνει το τολμηρό βήμα και να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία ερευνών.
Η Taros απασχολεί 60 επιστήμονες, από όλο τον κόσμο και έχει στόχο να επεκταθεί ακόμα περισσότερο.

Ο Δ. Τζαλής εξηγεί στο euronews τι ακριβώς κάνει η Taros:

«Παράγουμε χημικές ενώσεις, που θα εισαχθούν στη συλλογή που διαθέτει το Κορυφαίο Ευρωπαϊκό Εργοστάσιο και αριθμεί ήδη 500.000 ενώσεις. Όλες αυτές δοκιμάζονται για πιθανή χρήση σε φάρμακα.»

Η πλατφόρμα του Κορυφαίου Ευρωπαϊκού Εργοστασίου προχωράει σε αυτό που ονομάζουμε «διαλογή» των χημικών ενώσεων.
Είναι μία διαδικασία κρίσιμη για την παραγωγή αποτελεσματικών θεραπειών.
Εδώ και τρία χρόνια, έχουν εντοπιστεί 70 εν δυνάμει φαρμακευτικά προϊόντα.

«Γεφυρώνουμε το κενό μεταξύ πρωταρχικής ακαδημαϊκής έρευνας και φαρμακοβιομηψανίας. Έτσι καταφέρνουμε να παρουσιάσουμε πιθανά φάρμακα στους τομείς των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, του διαβήτη τύπου 2, και στην αντίσταση στα αντιβιοτικά.»

Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετέχουν άμεσα στην πλατφόρμα και

Recommended