Advertising Console

  Inaugurarea lucrãrilor la "Casa Republicii", 1984

  Repost
  danu888vdo

  by danu888vdo

  6
  2 169 views
  Inaugurarea oficialã a lucrãrilor la "Casa Republicii" (în fapt, prima cupã de beton se turnase cu un an înainte iar demolarea zonei Uranus si Piata Unirii începuse încã din 1980).

  "Casa Republicii" (si nu "Casa Poporului"): acesta este numele înscris pe pergamentul semnat de cãtre Nicolae Ceausescu si îngropat pentru posteritate în betonul de la temelia colosului. Numele de "Casa Poporului" este de origine "popularã", Ceausescu nu l-a utilizat niciodatã. În 1997, odatã cu mutarea Camerei Deputatilor acolo, Casa Poporului este re-botezatã devinind astfel "Palatul Parlamentului". Va urma mutarea Senatului în Palat opt ani mai târziu.

  Monstruoasa clãdire, asa cum aratã acum, este departe de cum ar fi trebuit sã arate conform proiectului din 1984 al Ancãi Petrescu, arhitectul-sef. Din diverse motive (dorintele si mofturile dictatorului, economia severã de resurse din anii 1986-1989, Revolutia, sistarea lucrãrilor în 1990, reproiectãrile ulterioare din anii '90 etc.) dimensiunile de deasupra solului ale colosului au fost reduse la aproape douã treimi din cât trebuiau sã fie.

  La sfârsitul filmului se poate vedea macheta finalã a "mãretului" proiect.