Ο πρόεδρος του Ιράκ Μοχάμεντ Φουάντ Μασούμ αποκλειστικά στο euronews

  • 8 years ago
Σήμερα, η ύπαρξη του Ιράκ ως κράτους βρίσκεται υπό απειλή. Από τη μια υπάρχει ο κίνδυνος της διαίρεσης. Από την άλλη, εκείνος της τρομοκρατίας και του ελέγχου που ασκούν τα ξένα κράτη.

Ο πρόεδρος του Ιράκ Μοχάμεντ Φουάντ Μασούμ μίλησε αποκλειστικά στο euronews και στην εκπομπή Global Conversation σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα του.

Αϊσά Μπουκανούν, euronews:
Κύριε πρόεδρε, έχετε ζήσει στη Μεγάλη Βρετανία. Πώς αξιοποιείτε αυτήν τη δημοκρατική εμπειρία και πώς την εφαρμόζετε αναφορικά με την κατάσταση στο Ιράκ;

Μοχάμεντ Φουάντ Μασούμ, πρόεδρος Ιράκ:
«Ζούσα στο Λονδίνο. Είχα ωφεληθεί πολύ από τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτό βρήκα αυτό που θα μπορούσε να είναι το μέλλον του Ιράκ, μετά την πτώση της δικτατορίας. Βίωσα επίσης άλλες εμπειρίες σε άλλες χώρες παρόμοιες με το Ιράκ αναφορικά με τη διαφοροποίηση του πληθυσμού. Αναπόφευκτα, υπήρξε μια επιρροή τόσο πάνω μου όσο και πάνω σε εκείνους που ζούσαν για καιρό στο εξωτερικό.

»Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράδειγμα του τι θα μπορούσε να είναι το Ιράκ κι αυτό το βλέπουμε στο σχεδιασμό του Συντάγματος».

Αϊσά Μπουκανούν, euronews:
Σήμερα το κράτος του Ιράκ αντιμετωπίζει μια πολιτική και οικονομική κρίση, ενώ η μάχη για τη Μοσούλη είναι σε εξέλιξη.

Μοχάμεντ Φουάντ Μασούμ, πρόεδρος Ιράκ:
«Η μάχη της Μοσούλης συντονίζεται από τη στρατιωτική διοίκηση και ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων είναι ο κύριος πρωθυπουργός. Συνεργάζεται με στρατιωτικούς ειδικούς. Κι αυτό έχει επιτρέψει στο στρατό, στους μαχητές του Λαϊκού Μετώπου, στους πεσμεργκά και στους εθελοντές να σημειώσουν σημαντικές επιτυχίες. Για ένα διάστημα, μεγάλες περιοχές βρίσκονταν στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και τώρα καταφέραμε να περιορίσουμε αυτήν την κυριαρχία. Απομένει η Μοσούλη. Αυτό σημαίνει πως οι αξιωματικοί που δρουν εκεί είναι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των συγκεκριμένων αποστολών».

Αϊσά Μπουκανούν, euronews:
Υπάρχουν φόβοι για μια λύση που θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή, διότι υπάρχουν άμαχοι στη Μοσούλη, την οποία ελέγχει το ΙΚΙΛ. Ποια είναι τα σχέδιά σας ως προς τους εκτοπισθέντες πληθυσμούς, όταν η μάχη ξεκινήσει;

Μοχάμεντ Φουάντ Μασούμ, πρόεδρος Ιράκ:
«Υπάρχουν όντως φόβοι, χωρίς αμφιβολία, διότι μέσα στην πόλη της Μοσούλης ζουν σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, διότι οι τζιχαντιστές ενδεχομένως να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες.

»Από την άλλη όμως, γίνονται προετοιμασίες μέχρις ενός βαθμού, οι οποίες δεν είναι οι οριστικές, προκειμένου να υποδεχθούμε τους εκτοπισμένους. Κι ακριβώς αυτό που καθυστερεί τη μάχη της Μοσούλης είναι το ότι πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τον άμαχο πληθυσμό, ώστε να αποφύγουμε μια σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή».

Αϊσά Μπουκανούν, euronews:
Κύριε πρόεδρε, με δεδομένη την κατάσταση στο Ιράκ, θεωρείτε ότι το Ισλαμικό Κράτος εν τέλει θα ηττηθεί;

Μοχάμεντ Φουάντ Μασούμ, πρόεδρος Ιράκ:«Έχουμε εμπιστοσύνη στην

Recommended