Tentoonstelling - vliegveld Koolhoven - Waalhaven / Rhoon 2016
  • 8 jaar geleden
Tentoonstelling Koolhoven-Waalhaven - Luchtvaartgeschiedenis in beeld.
Vanaf zondag 24 april isde tentoonstelling Koolhoven-Waalhaven op de Klokkenzolder van Het Kasteel van Rhoon te zien. In de tentoonstelling staat de luchtvaartgeschiedenis van vliegtuigenfabriek Koolhoven en vliegveld Waalhaven centraal.
Schiphol heeft de naam, maar het Rotterdamse vliegveld Waalhaven was voor de tweede wereldoorlog de eerste commerciële luchthaven van Nederland. Hier stond ook de vliegtuigenfabriek van Koolhoven. De KLM vloog toen al met Fokkers lijndiensten op Londen, Parijs en Duitse steden. Ook de Lufthansa onderhield, met de voor die tijd enorme Junkers D-2500, een lijndienst op Waalhaven.
Maar net als bij de huidige Airport Rotterdam-Den Hague was er ook toen een voortdurend conflict tussen voor- en tegenstanders die discussieerden over de toekomst van deze luchthaven op Rotterdam Zuid. In 1919 werd de aanleg van het veld door College van B&W goedgekeurd en zou gedurende een periode van vijf jaar in gebruik blijven. Om deze reden moesten alle gebouwen uit hout opgetrokken worden. Het liep anders, het vliegveld bleef tot mei 1940 in gebruik en kreeg een steeds belangrijker functie. De Koolhovenfabriek breidde regelmatig uit en bouwde diverse vliegtuigen van een vooruitstrevend concept. Grote publiekstrekkers waren toentertijd de vliegfeesten en de komst van de Graf Zeppelin.
Tijdens de mobilisatie kreeg Waalhaven een militaire functie en stonden er Fokkers G-1’s gestationeerd. Koolhoven was met zijn grootste opdracht ooit bezig, de productie van de FK-58. Met de opdracht om er vijftig voor Frankrijk te bouwen en zesendertig voor de Nederlandse Luchtvaart Afdeling zag de toekomst er rooskleurig uit. Het zou anders verlopen. Tal van deze toestellen die gereed waren wachtten op motoren die niet meer geleverd zouden worden. De geschiedenis is bekend, Waalhaven werd op 10 mei 1940 gebombardeerd, evenals de Koolhovenfabriek, alle infrastructuur werd vernietigd en beiden zouden na de oorlog nooit meer worden opgebouwd.
Minder bekend is dat Waalhaven aan het dorp Rhoon grensde en dat Frits Koolhoven daar woonachtig was. Als afsluiting van de herdenking 70 jaar bevrijding en 75 jaar na het bombardement wordt in mei een expositie over Waalhaven en Koolhoven in het kasteel van Rhoon gehouden. De expositie zal rond de 200 foto’s, schilderijen en modellen van Koolhoven’s bevatten, en er wordt met regelmaat een documentaire over het bombardement op Waalhaven vertoont.
De tentoonstelling is geopend van zondag 24 april tot en met zondag 15 mei op zaterdagen en zondagen van 14.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling is gratis te bezoeken.