Prostat MR Biyopsisi - Prof. Dr. Oktay Demirkesen - Prof. Dr. Süleyman Ataus
  • 9 yıl önce
Prof. Dr. Oktay Demirkesen soruları eşliğinde, Prof. Dr. Süleyman Ataus “Prostat MR Biyopsisi” konusu ile ilgili yanıtlar veriyor.

Prof.Dr.Oktay Demirkesen: – Prostat kanseri tanısında, füzyon biyopsisi nedir? Nasıl yapılır?

Prof. Dr.Süleyman Ataus: – Tam ismi MR füzyon biyopsisi olan bu MR teknolojisindeki son gelişmeler, prostat içerisindeki değişimleri daha iyi tanımaya olanak sağladı. MR’da prostatta görülen değişimler, şüpheli alanlar, bir bilgisayar programı aracılığıyla, ultrason görüntüleriyle birleştirilmekte ve daha önceden, yalnızca ultrason görüntüleri eşliğinde, bir anlamda rastgele ama sistematik dahilinde aldığımız biopsileri, şimdi MR sayesinde daha hedefe yönelik olarak alabiliyoruz ve bu yönteme de MR füzyon biyopsisi diyoruz.

Prof.Dr.Oktay Demirkesen: – Aslında cevap verdiniz ama, bu güne kadar kullandığımız ultrason biyopsisinden bunun farkları nelerdir, biraz daha vurgulayabilirmiyiz?

Prof.Dr.Süleyman Ataus: -Tabi. Bu güne kadar yaptığımız ultrason kılavuzluğunda prostat biyopsileri, biraz körlemesineydi. Prostatı olabildiğince çok örneklemeye çalışıyorduk. Ortalama, 10-12 , bilemediniz 16 parça alıyorduk, ama bunların tamamı rastgeleydi. En büyük fark, şimdi MR bize prostat kanseri olma olasılığı yüksek alanları gösteriyor. Biz de bu alanlara yönelerek, o alanlardan biyopsi alıyoruz. Hem hedefe yönelik kalıyoruz ama peşinden mutlaka eskiden yaptığımız sistematik örneklemeyi de yine yapıyoruz.

Prof.Dr.Oktay Demirkesen: – O zaman, öncesinde bir MR çekilmesi gerekiyor, anladığım kadarıyla, arkasından bundan elde edilen verilerle , ultrasonda biyopsi yapıyoruz. Yani, teknikler arasındaki farklılığı böyle tanımlayabilir miyiz?

Prof.Dr.Süleyman Ataus: –Evet. Öncesinde mutlaka, iyi bir MR ünitesinde, iyi bir uzmanın değerlendirebileceği bir ünitede, her MR da işimize yaramıyor, bu konuda uzmanlaşmış bir radyoloğun değerlendirdiği MR’ları mutlaka öncesinde, çektirmek gerekiyor.

Prof.Dr.Oktay Demirkesen: – Peki. Gerçi siz bahsettiniz ama net olarak MR füzfon biyopsisinin prostat kanseri tanısında avantajları nelerdir? Herkese uygulayalım mı? Bu konuda bir şeyler söyleyebilir misiniz?

Prof.Dr.Süleyman Ataus: – Olanak varsa.. Bir maliyeti var tabi. Bir uzmanlık gerektiriyor, bir donanım gerektiriyor, bir bilgisayar programı gerektiriyor, aslında bir ekipten bahsediyoruz. Bunun yapılabildiği her yerde prostat biyopsisinin bu şekilde yapılması çok uygun olur. Ama yapılamıyorsa, en azından, bazı durumlarda biliyorsunuz, ikinci, üçüncü biyopsilere ihtiyacımız oluyor, birinci biyopside yakalayamıyabiliyoruz. Hastanın PSA sı yükselmeye devam ediyor, prostat kanseri şüphesi hala devam ediyor, en azından ikinci biyopsileri, mutlaka, MR füzyon biyopsisi olarak yapmak çok uygun olur.

Daha fazla bilgi için: www.forteuroloji.com

Prodüksiyon: www.siimple.net
Önerilen