Do you want to remove all your recent searches?

All recent searches will be deleted

Ukinuta presuda Miloradu Trbiću za zločine u Srebrenici

prije 3 godine25 views

Ustavni sud BiH ukinuo je presudu kojom je Milorad Trbić osuđen na 30 godina zatvora zbog ratnih zločina u Srebrenici, jer je utvrđeno da su, prema Evropskoj konvenciji, povrijeđena njegova prava zbog pogrešne primjene zakona.

I u ovom slučaju je zaključeno da je Sud BiH umjesto Krivičnog zakona BiH trebalo da primijeni zakon bivše Jugoslavije kao blaži po počinioca. Odluka, kojom se ukida presuda u dijelu koji se odnosi na primjenu zakona, upućena je Sudu BiH na ponovno postupanje.

U ranijim ovakvim slučajevima, Sud BiH je obustavljao izvršenje kazne i osuđenike puštao na slobodu, jer nije bilo pravnog osnova za njihovo dalje zadržavanje ili određivanje pritvora.

Sud BiH je u januaru 2011. godine pravosnažno osudio Trbića da je kao pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske od 10. jula do 30. novembra počinio ratni zločin nad Bošnjacima iz Srebrenice.

Trbić je u pritvoru od aprila 2005. godine kada se predao Haškom tribunalu. Ovaj predmet je 2007. godine proslijeđen BiH na dalje procesuiranje.

Ustavni sud je prethodno ukinuo 18 presuda zbog pogrešne primjene zakona, nakon čega su je Sud BiH obnovio postupke u odnosu na primjenu zakona i smanjio kazne osuđenima.

Report this video

Select an issue

Embed the video

Ukinuta presuda Miloradu Trbiću za zločine u Srebrenici
Autoplay
<iframe frameborder="0" width="480" height="270" src="//www.dailymotion.com/embed/video/x2hd3qo" allowfullscreen allow="autoplay"></iframe>
Add the video to your site with the embed code above